В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Развитието на AI ще накара днешните деца да сменят професията си от 3 до 5 пъти

Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на BESCO, във "В развитие" 24.11.2023 г.

16:40 | 24 ноември 2023
Обновен: 10:28 | 27 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Резултатите от драмата около Сам Алтман и Open AI са, че ще доведе до промяна в борда, която ще се стреми да балансира между убедени в това, че изкуственият интелект (ИИ) трябва да се развива с бързи темпове членове и такива, които гледат по-умерено и предпазливо на технологията. Предизвикателствата около ИИ са свързани с образованието, тъй като ще се наложи на сегашните деца да си променят от 3 до 5 пъти цялата професия. У нас увеличението до 15% на данък печалба на големите международни компании влошава бизнес средата и създава риск от съкращаване на хора и затваряне на компании, като те могат да бъдат отворени в други държави, това коментира Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на BESCO, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Около причината за уволнението и повторното назначаване на Сам Алтман в Open AI има много спекулации – една от които е, че компанията е стигнала до пробив в технологията, който според борда е опасен, каза Иванов. Това обаче са само спекулации, а резултатите от фиаското са, че ще доведе до промяна в борда, която ще се стреми да балансира между, убедени в това, че изкуственият интелект (ИИ) трябва да се развива с бързи темпове, членове и такива, които гледат по-умерено и предпазливо на технологията.

Според госта случката показва факта, че за компаниите в сектора най-важният ресурс са хората работещи в нея. Това бе и една от причините да бъде върнат Алтман като изпълнителен директор на Open AI, тъй като огромна част от работниците на фирмата заявиха, че ще напуснат, ако той не се върне начело. Също така натиск бе оказан и от Microsoft, която притежава голяма част от Open AI и предложи пост на Алтман. 

Иванов обясни, че ако Алтман и служителите от Open AI бяха отишли в Microsoft това можеше да унищожи Open AI. Случката дава поука на компаниите да не влизат в такива ситуации, тъй като работата с ИИ е динамична и не могат да си позволят да губят ценно време.

Печелившите от драмата са Microsoft, която вече ще има място в борда на компанията и Сам Алтман, който спечели битката си с борда и създава разбиране, колко е ценен е за компанията, смята гостът. От друга страна Иванов счита, че отдръпване на инвеститори от сектора – изкуствен интелект няма да има, тъй като те осъзнават, че това е бъдещето, което ще носи печалби. Той допълни, че към Open AI може да има лек скептицизъм, но от тях зависи какво ще направят, за да докажат, че случката ги е направила по-силни и нямат вътрешни проблеми.

Гостът смята, че Open AI ще започнат да си задават въпросите дали това, което правят отговаря на политиките им и дали се развива по безопасен начин. Иванов каза, че в миналото сме развивали много технологии, които помагат на човечеството, като не му отнемат работата и са балансирани, за да не вредят на живота.

„Опасностите хората да си загубят работата са най-вече свързани с образователна система, с това ние да изграждаме хора, които са адаптивни и могат да се адаптират в свят, в които ще се наложи на сегашните деца да си променят от 3 до 5 пъти цялата професия, не работното място или детайли от работата; Това е светът, в който им предстои да живеят и така трябва да ги подготвим“.

Гостът обясни, че около решението за максималния осигурителен праг има диалог между ИТ сектора и властта. Той не смята, че сега е най-правилният момент за вдигането на максималния осигурителен праг на 3750 лв, тъй като много компании от сектора ще имат над 1 милион лева разход, а това се случва в края на годината, когато бюджетите на компаниите вече са изготвени. Възможно е това да се отрази на заплатите на работниците. Другата промяна е увеличението до 15% на данък печалба на големите международни компании, като гостът обясни, че много от родните компании са собственост на гигантите в ИТ сектора, като те също ще трябва да плащат по-висок данък. Това влошава бизнес средата у нас и създава риск от съкращаване на хора и затваряне на компании, като те могат да бъдат отворени в други държави.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.