В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Птицевъдството в България се нуждае от нов тласък и той ще дойде от дигитализацията

Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюз на птицевъдите в България, във "В развитие", 25.09.2023

15:37 | 25 септември 2023
Обновен: 09:30 | 27 септември 2023
Автор: Галина Маринова

Бизнесът в областта на птицевъдството в България има нужда от нов тласък и този нов тласък ще дойде от дигитализацията, защото в момента имаме добре дигитализирани отделни сегменти, но те все още не са част от една екосистема. Това каза Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюз на птицевъдите в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Птицевъдството в България преминава през дигитална трансформация, задвижвана от нови технологии, които позволяват и по-високи нива на производителност, устойчивост, здраве на животните и качество на храните. Последните иновации в сектора бяха обект на внимание по време на поредното събитие, организирано от Съюза на птицевъдите в България, което се проведе в София миналата седмица Smart Poultry World - визия за бъдещето на птицевъдството в България. Това е първото по рода си изложение и международна конференция у нас, фокусирано върху иновациите в птицевъдния отрасъл.

Птицевъдството и свиневъдството са индустриални сектори в животновъдството и са сравнително автоматизирани, като птицевъдството се отличава с много високо ниво на автоматизация и в България, благодарение на предприсъединителните програми и Програмата за развитие на селските райони повечето от предприятията вече са модернизирани и са на прилично европейско ниво, каза гостът. "Но бизнесът действително има нужда от нов тласък и този нов тласък разчитаме да дойде от дигитализацията, защото в момента имаме добре дигитализирани отделни сегменти, но те все още не са част от една екосистема".

"Ние искаме да превърнем всяко едно предприятие в една екосистема, за да могат да се обобщават и анализират данни и да могат бързо да се вземат решения. Секторът се развива бързо, изключително динамично и ние сме длъжни да взимаме решения бързо. Още повече, че потребителят винаги иска да получава най-високото качество на най-ниска възможна цена и ние трябва да отчитаме тези факти, за да имаме успех". 

В момента има няколко сериозни проблема пред европейските производители, като на първо място е "разпространението на инфлуенцата, но вече имаме отговор и науката действа сравнително бързо", каза Ивайло Гълъбов. "Учените, след Covid кризата, изключително бързо реагират на всеки проблем и това, което има натрупано като знания се приложи бързо и вече имаме ваксина. Надяваме се ЕС да има единна позиция по отношение на ваксината и търговските ограничения да отпаднат. Вече няма търговски ограничения в рамките на ЕС.

Сега е въпросът те да отпаднат и за свободната търговия за трети страни. Защото ЕС, включително и България, е изключително ориентиран към експорт на продукция. Ние трябва да сме сигурни, преди да започнем ваксиниране, че няма да имаме търговски ограничения наложени от трети страни". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.