В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските борси се колебаят поради опасения за китайската икономика

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 31.05.2023 г.

17:45 | 31 май 2023
Обновен: 17:46 | 31 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските пазари се колебаят в посоката си заради тревогите около китайската икономика. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Веселина Спасова.

Индексът Stoxx 600 отстъпи още от най-ниското си ниво от почти два месеца.

Производителите на луксозни стоки с голяма експозиция към пазара в Китай като LVMH и Richemont бяха най-големите изоставащи.

Stoxx 600 се понижи с 0,3%, а FSTE 100 изгуби 0,2%. В Германия Dax има спад от половин процент, а CAC във Франция – 0,6%.

При отделните компании - Glencore записа поевтиняване от 0.35-% след като Bloomberg съобщи, че компанията се готви да повиши офертата си за Teck Resources .

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq 100 сочат слаб ден за Съединените щати след като оживлението на Уолстрийт подхранено от вълнението около изкуствиния интелект отшумя още вчера.

Еврото поевтиня до двумесечно дъно спрямо долара след като инфлацията във Франция намаля с повече от очакваното и достигна най-ниското си ниво от година насам.

Данните от Германия също сигнализират, че инфлацията може би се понижава по-бързо от прогнозите в най-голямата регионална икономика. Това накара инвеститорите да намалят залозите си за бъдещите повишения на лихвите от ЕЦБ.

В 19 часа лондонско време, Фед ще публикува Бежовата книга – доклад който осветлява икономическите условия в САЩ.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.