В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Икономическият двигател на Европа се разпада

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 26.05.2023 година

15:18 | 26 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

В продължение на десетилетия Германия е икономическият двигател на Европа, като изтегля региона криза след криза. Но тази устойчивост се разпадна и това крие опасности не само за страната, но и за целия континент. Години на погрешна енергийна политика, краят на производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене и бавният преход към нови технологии се обединиха, за са се превърнат в най-сериозната заплаха за бъдещето на страната, коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Въпреки че канцлера Шолц заяви пред Bloomberg още през януари, че Германия ще преживее енергийните затруднения без рецесия през тази година, данните, публикувани в четвъртък, показват, че икономиката всъщност се свива от октомври насам и е нараснала само два пъти през последните пет тримесечия.

 
Цените на енергията в Германия са по-високи от тези в промишлеността

Най-неотложният проблем за Германия е да осъществи енергийния си преход. Достъпната електроенергия е ключова предпоставка за конкурентоспособността на промишлеността, а дори преди прекратяването на доставките на руски газ Германия имаше едни от най-високите разходи за електроенергия в Европа. Ако не успее да стабилизира ситуацията, това може да накара производителите да търсят алтернативи в чужбина.

Берлин все пак показа, че реагира на опасенията, като се стреми да ограничи цените на електроенергията за някои отрасли като химическата промишленост до 2030 г. - план, който може да струва на данъкоплатците до 30 млрд. евро. Но това ще бъде временно решение и показва отчаяното положение на Германия по отношение на доставките.


Петте водещи области за подаване на патентни заявки в Германия

Мощната икономика на Европа изглежда разполага с добре финансирана и установена система за генериране на идеи, които да поддържат икономиката ѝ. Разходите за научноизследователска и развойна дейност са четвърти по големина в света, като отстъпват само на САЩ, Китай и Япония. Около една трета от патентите, подадени в Европа, идват от Германия, според данни на Световното патентно ведомство.

Голяма част от иновационната мощ обаче е заложена в големи компании като Siemens и Volkswagen и е съсредоточена около утвърдени отрасли. Докато малките производители все още процъфтяват, броят на новите стартиращи предприятия в Германия намалява - за разлика от ръста, наблюдаван в други развити икономики.

Сред причините за това са прекомерната бюрокрация и културното нежелание за поемане на риск. Финансирането също е проблем. Инвестициите на рисков капитал в Германия възлизат на 11,7 млрд. долара през 2022 г. в сравнение с 234,5 млрд. долара в САЩ.

Данните за патентите показват, че способността на Германия да остане в челните редици избледнява. През 2000 г. страната е била в челната тройка по патенти на световно ниво в 43 от 58 ключови технологични категории, но през 2019 г. е постигнала това класиране в по-малко от половината области. Съществуват две ключови области, в които Германия е по-слаба и може да бъде готова да разшири икономиката си: финансите и технологиите.

Голяма част от парите на германците се съхраняват в мрежа от около 360 спестовни каси в публичния сектор. Тези институции се контролират от местните общности, което поражда потенциални конфликти на интереси и същевременно намалява финансовата мощ на страната. Двете най-големи германски банки, регистрирани на борсата - Deutsche Bank AG и Commerzbank AG, от години са затънали в противоречия и макар да се възстановяват, все още са недостатъчно големи - в сравнение общата им пазарна капитализация е по-малка от една десета от тази на JPMorgan Chase & Co.


Населението на Германия намалява и застарява

Фрагментацията се засилва със застаряването на населението, което противопоставя осигурените пенсионери срещу младите хора, загрижени за бъдещето си. Напрежението предизвика протести, а тази седмица властите претърсиха 15 имота в цяла Германия във връзка с разследване срещу група активисти за климата. Индустриалната база на Германия вече усеща негативните последици от демографските промени. Според неотдавнашни проучвания 50% от фирмите са намалили производството си поради проблеми с персонала, което струва на икономиката до 85 млрд. долара годишно.

Тази година повече от един милион германци ще навършат пенсионна възраст - с около 320 000 повече от тези, които стават пълнолетни. Според германската агенция по заетостта до края на десетилетието недостигът ще нарасне до 500 000 души, което ще увеличи напрежението в икономиката.

Повече за ситуацията в Германия и отношенията между ЕС и Китай вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.