В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвестицията в изкуство е тръпка и добавя вкус към живота

Мария Василева, собственик на галерия "Структура", във "В развитие", 18.04.2023

17:30 | 18 април 2023
Автор: Галина Маринова

Към закупуване на старо, класическо и модерно изкуство има постоянен интерес, докато интересът към съвременно изкуство е много по-малък. Той тепърва се формира и възпитава. Това е дълъг образователен процес. Клиентите ни са млади, успели хора, които имат визия за бъдещето, следят световните процеси и виждат какво се случва в света на технологиите и всичко, което носи тръпка от живота. Това каза Мария Василева, собственик на галерия "Структура", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

"Съвременното изкуство е точно това - тръпка. Свързано е, разбира се, с влагане на пари, но много често казваме, че е много по-добре да купиш съвременно изкуство, което сега е много по-евтино, вместо старо, което няма да увеличи в такава степен цената си. Риск е, но ако успееш да купиш нещо много качествено, цената ще се умножи многократно".

В България съвременното изкуство започна да се практикува заедно с промените отт началото на 90-те години. Това са съвсем нови практики, които трудно се възприемат от хората, въпреки че публиката много често е изключително отворена и се интересува, добави гостенката. "Но трябва по някакъв начин това изкуство да стигне до нея. Трябва да има институции, които да образоват в това отношение и в тук най-голяма е ролята на музеите".

"Огромна е ролята на държавата. Първо във формиране на едно отношение и респект към изкуството, което трябва да се изгражда още от най-ранна детска възраст. Образователната система е изключително важна. През последните години има опити да се включват и по-нови автори в учебните помагала и учебници, за да се излезе от клишето на популярните имена. Светът е изключително широк и е минал много напред и съвременните художници трябва да бъдат част от образователния процес".

От друга страна стоят музеите - те са основните образователни институции, които на място трябва да възпитават публиката и да я образоват и учат на респект и на това, че закупуването на изкуство ти дава нещо много повече от това да си вложиш парите, подчерта събеседничката. "Това е също така и духовно удовлетворение. И също така подпомагане на целия художествен и културен процес. Защото без култура държавата не може да съществува".

"В последните години изкуството много тясно започна да се обвързва с технологиите. Покрай новите технологии се прокарват някои тенденции, които не са чак толкова качествени от художествена гледна точка, но технологиите са нещо, което много дълбоко е навлязло в изкуството".

Много са художниците, които използват тези технологии в своите проекти. Те играят и особената роля да отварят сетивата на художниците. Някои художници дори твърдят, че използват 3D модели, за да видят до къде може да стигне тяхното съзнание и твърдят, че човешкото съзнание понякога не може да стигне до там, докъдето може да го направи компютърното. Творческият потенциал на човека е абсолютно незаменим, подчерта Василева. "И хората от IT сектора усещат точно това - до къде стига технологията и до къде стига мощта на човека да ръководи технологиите. Никой не знае какво ще се случи в бъдеще, но засега всички опити на изкуствения интелект да създава визуални изкуства са меко казано нелепи и смешни". 

"За сега статистиките сочат, че творческите професии не са застрашени от развитието на технологиите и изкуствения интелект. Застршени са много административни и чиновнически професии, дори преводачи, редактори, коректори и т.н. От творческите професии може би графичният дизайн е застрашен, но той много отдавна е обвързан с технологиите. За другите изкуства такава заплаха няма. Следя какво произвежда изкуственият интелект като изкуство и то е много далеч от това, което ние, специалистите оценяваме като качествено и напреднало. За сега няма опасност и творческите професии ще продължат да съществуват". 

Социалните мрежи като мощен инструмент за инвестициите в изкуство може да е от помощ, но човек трябва да намери своята среда, да се ориентира добре и да не се поддава на манипулации, допълни Мария Василева. "Но това е валидно като цяло в живота, а не само в социалните мрежи и тази възможност трябва да се използва". 

Социалните мрежи могат да бъдат само началната стъпка в процеса на избор за инвестиции в изкуство, предупреди собственичката на галерия "Структура". "Те могат да информират, да покажат на колекционер или на човек, който иска да притежава нещо с висока художествена стойност, дадена работа. Но човешкото общуване е много важно и общуването между галерист и клиент трябва да бъде издигнато на пиедестал. Това е нелек процес".

"Понякога е много трудно да убедиш човек дори в нещо, в което ти си сто процента сигурен, че има смисъл за инвестиция. Това е общуване, от което се раждат много неща. Социалните мрежи не могат да свършат цялата работа. Те играят своята роля в рекрамата. За жалост са заляти от реклама на лоши произведения. Както винаги - хората, които произвеждат лоша стока, са много по-активни от тези, които произвеждат по-качествени неща".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.