В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

AI поставя всички бизнеси на стартовата линия и това е шанс за родните компании

Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании, „В развитие”, 31.03.2023

18:25 | 31 март 2023
Обновен: 18:27 | 31 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

В момента се намираме във времена, които може да се определят като перфектната буря, когато един кораб не може да бъде без капитан. Не може да си позволим да продължаваме да бъдем в безвремие. Политиците трябва да намерят път към съвместна работа и да има правителство. Освен че трябва да има ред в държавата и капитан на борда, предвид технологичното бъдеще, което ни очаква, от ключово значение е достъпът до талант. Това каза Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

По думите на събеседника спешно трябва да се обърне внимание на таланта, с който държавата разполага, а именно – образование, преквалификация, но истинска такава, а не усвояване на средства, и привличане на таланти извън държавата.

„Нашата държава има този шанс, но ако вземе мерки. Няма да дойде никой да ни спасява, сами трябва да се спасим”, подчерта Димитров.

Държавата ни трябва да е готова за това, което предстои и това може да се случи по три основни стълба. Първият е достъпът до талант, образованието и скоростна преквалификация на хората. Освен това е важна средата, в която се прави бизнес, еврото е супер важно и третото е да има върховенство на закона, който да съблюдава тази среда на работи както трябва, обясни събеседникът. .

Попитан дали изкуственият интелект е ускорител или разрушител на бизнеса, Димитров каза, че той е като ядрената енергия – с нея може да захраним целия свят по възможно най-зеления начин или да разрушим цялата планета. Така че зависи от намеренията на естествения интелект за какво ще използва тази технология.

„По-страшното е, че за разлика от създаването на ядрено оръжие, за което е необходимо огромно усилие на цяла държава, то изкуственият интелект е все по-достъпен и все повече хора ще могат да боравят с него и поради тази причина е много по-трудно да предвидим какво точно ще се случи”.

Изкуственият интелект ще се отрази на всеки един аспект от живота ни и единственото решение е да се адаптираме на всяко едно ниво. Имаме много малко време, защото до края на годината най-вероятно всички бизнес модели ще бъдат променени. Никой не може да каже какво точно да се направи, защото всичко е твърде ново.

„Добрата новина е, че всички сме на стартовата линия – без значение дали сме в България, дали сме в Съединените щати, дали сме се занимавали с технологии преди или не сме се занимавали. Това е толкова ново, че реално никой няма опит. Лошата новина е, че веднъж започнало това състезание, ако не участваш активно в него, ще си в публиката. Второ място няма. Има първи и последни. По средата няма да има никой...Единственият начин да преминем напред и да не изостанем колосално от останалите е да споделяме максимално много опит и информация помежду си. ..Ние не трябва да сме на трибуните като държава, може да сме сред лидерите и за първи път имаме шанс да тръгнем наравно с всички”.

Що се отнася до бомбените заплахи срещу училища през последните дни в България Димитров каза, че те най-ясно показват, че имаме проблем с естествения интелект, не с изкуствения.  Говори се, че това са кибератаки, но не е така, това не е киберпроблем, а едни хора, които са решили да всяват смут и дестабилизация в България, което е предмет на внимание на специализираните служби.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.