В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Големите банки ще са печелившите от кризата в сектора

Тейлър Пиърс - икономист в Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF), В развитие, 31.03.2023

16:20 | 31 март 2023
Обновен: 17:05 | 31 март 2023
Автор: Николета Рилска

Вероятно големите банки ще спечелят от случващото се в сектора, защото виждаме колко вложители се преместват от малките към големите банки, тъй като смятат, че депозитите им ще бъдат защитени. Малките институции ще са тези, които ще загубят. Регулаторите вероятно ще се опитат да внесат баланс, за да не се случва това, но ще е много трудно за тях. Това заяви Тейлър Пиърс - икономист в Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF), в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Провалът на някои банки не е системен, той по-скоро се дължи на слабо управление. Разбира се, това се дължи и на затягането на финансовите условия по целия свят“, отбеляза Пиърс.

Според нея в краткосрочен план изглежда доверието към американския банков сектор се завръща.

„Федералният резерв и финансовото министерство се намесиха съвсем сериозно. Разширяването на покритието на депозитите е голяма промяна, както и създаването на механизъм за финансиране“, отбеляза тя.

По думите ѝ в дългосрочен план е ясно, че трябва да има регулаторен отговор за смекчаване на големите рискове при банките.

„Изглежда само големите банки са защитени и гарантират депозитите. Някои политици в САЩ твърдят, че регулациите трябва да са подходящи за малките институции, но да не окуражават поемането на твърде голям риск“, обясни гостът.

За момента в Европа изглежда регулаторната рамка се е доказала като ефикасна и изглежда банковият сектор в Европейския съюз е доста стабилен. В САЩ един от основните проблеми е да се разгледа кои институции са твърде големи, за да фалират. Рискът от разпространяване в системата е твърде голям. Може би ще трябва да се преразгледат регулациите“.

Според Пиърс ще е изненадващо, ако централните банки преразгледат политиките си и преминат към понижаване на лихвените проценти.

„Изглежда всички големи централни банки вземат всяко решение на база заседание на заседание, изглежда, че инфлацията е доста упорита“, отбеляза тя.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.