В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Целта на бомбените заплахи срещу училищата е по-ниска избирателна активност

Иван Дудин, регионален директор Acronis, „В развитие”, 31.03.2023

17:40 | 31 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Сигналите за бомби, получени в училищата, не са кибератаки, а са политически заплахи. Обикновено кибератаките се правят за пари, за откупи, за достъп до данни, но сега за първи път в България се сблъскваме с едни малко по-различни цели – за дестабилизация, за несигурност в обществото. Не трябва да забравяме, че изборите ще бъдат проведени в сградите на същите тези училища, коментира Иван Дудин, регионален директор Acronis, в предаването в „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

„Моето мнение е, че целта е намаляване на избирателната активност...Заплахите няма да осуетят изборния ден, но ще има относителен спад в избирателната активност...Много хора ще решат за всеки случай да не ходят в тази сграда, нищо, че им казват, че е безопасна”.

Подобен тип заплахи са получавани и в Европа, и в Америка, има версия, че може да е действие на секти, но това са само мнения, отбеляза събеседникът и допълни, че трябва да изчакаме да завърши разследването на ГДБОП.

Тези заплахи са много добър сигнал какво е състоянието на киберсигурността в България и особено в училищата.

„Честно казано, според мен, нивото на киберсигурност в министерството на образованието и науката е доста ниско. Заради това и се стигна дотук...Трябва да има експертно мнение на звената по тероризъм и протоколи, за да не се остави на субективната оценка един директор да реши да затвори училището, друг не”.

Що се отнася до авторството на тези атаки и дали те са извършени от професионалисти в сферата на хакерството, Дудин каза, че подобни атаки от гледна точка на киберсигурността не са висш пилотаж, повечето имейли на училищата са в открит достъп, а да се прикрият следите не е трудно.

„Самият мащаб на това, което се случва показва, че това не е един човек, а са автоматизирани софтуери...Тук е въпрос на поръчка, някой го е поръчал,  но се съмнявам да се стигне до информация кой лично го е направил, по-важно е да се разбере кой го е поръчал”, подчерта експертът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.