В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българската икономика бързо ще набере скорост, щом ЕС се съвземе от трусовете

Димчо Димчев, управител на Cargo-partner България, във "В развитие", 24.03.2023

17:42 | 24 март 2023
Обновен: 14:58 | 28 март 2023
Автор: Галина Маринова

Годината започна трудно и има спад не само в логистичния бранш. Европа намали потреблението си, което има ефект върху много български производители. Но нашата икономика сега е в много по-силна позиция, спрямо предишната криза от 2008-2009 година и е много по-свързана с Европа. Много по- бързо ще реагира, когато Европа тръгне напред. Очаквам това да се забележи още второто тримесечие на годината и третото тримесечие да не говорим за криза. Това каза Димчо Димчев, управител на Cargo-partner България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Между 15 и 20% от въглеродния двуокис в глобален мащаб се отделя от транспортната индустрия, като това включва и лично придвижване. Превозните средства, които се използват за товари и обществен транспорт, вероятно генерират под 15%. Това не звучи много, но ако успеем изцяло да редуцираме този процент, например ако електрифицираме транспорта и да произвеждаме тока без въглероден отпечатък, това ще има съществен ефект върху екологията и върху глобалното затопляне в бъдеще, каза гостът. 

Ние, като логистичен доставчик, изградил стратегия от три стъпки за намаляване на въглеродния отпечатък, можем да кажем, че на първо място трябва да се избегнат транспорти, които могат да се извършат по по-ефективен начин, каза събеседникът. "Ролята на превозвача е максимално да се оптимизира транспортът". 

При корабните и авиопревозите трябва да се мисли за използването на биогорива, а третата стъпка касае компенсирането на ефекта на замърсяване чрез въглеродни облигации и компенсации, допълни събеседникът. По думите му икономическият интерес съвпада с екологичния при избягването на излишния превоз. "Транспорт, който не се е случил, не струва и пари. Това е потенциал, който лесно може да бъде усвоен". 

"При проекта "Самолет-крило" (Blended wing body (BWB) - бел. ред.), който се субсидира от Cargo-partner, става въпрос за самолет, при който фюзелажът и крилата не са отделни, а цялото прилича на голям летящ бумеранг, което означава, че и товарите и горивата, всичко е разположено в това крило. Това крило има доста голям обем и позволява дори инсталацията на водородни резервоари, които са обемни и изискват доста пространство и в крайна сметка би потребявало до 25% по-малко енергия на тонкилометри в сравнение с класическия самолет". 

По темата за транспортирането на стоки в ерата на онлайн пазаруването и електронната търговия Димчев заяви, че през първите месеци се забелязва затишие на пазара, но "тенденцията е ясна - тези доставки ще продължат да се увеличават". 

Доставките B2C (към краен клиент) формират пазара и ще продължат да се увеличават. Това сочат всички прогнози, категоричен бе гостът. А по повод стремежът за все по-бързите доставки той коментира, че "тук има известно противоречие между бързината и ефективността - ефективността и от финансова гледна точка и от екологична гледна точка".

"Бърза доставка, при класическия онлайн бизнес, означава, че един куриер или доставчик пътува с една, две или три пратки, а не използва максимално курса, за да достави 20 пратки. В момента това е мода. Всичко да е бързо, да е в рамките на деня, да е два часа след поръчка. Този пазар ще остане и в бъдеще, но ще се балансира по малко по-друг начин по финансови и по екологични причини. Ще се търси максимална оптимизация и използване на маршрутите максимално ефективно. Имайки предвид обаче, че целият пазар силно расте, предполагам че и бързите доставки в някакъв малък процент от случаите ще запазят своята позиция". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.