В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Стъпките за стабилизиране на финансовата система подкрепиха акциите в Европа

Пазарен коментар на Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, "В развитие", 21.03.2023 г.

15:45 | 21 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите разшириха ръстовете и облигациите поевтиняха, а спокойствието се върна на пазарите. Стъпките за стабилизиране на финансовата система от двете страни на Атлантическия океан помогнаха за възстановяване на доверието. Това каза Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Европейските акции поскъпват за втори ден и американските фючърси сочат към по-стабилно отваряне.

Euro Stoxx 600 търгува нагоре с 1,5%, воден от ръста в цените на банковите акции с 3.5%, а книжата на UBS поскъпват с почти 4%. Допълнителния капитал от първи ред (AT1), облигациите на европейската банка отскочиха след вчерашните загуби.

Азиатските акции също тръгнаха нагоре през нощта и MSCI Asia Pacific затвори с 0.5% ръст след като банковите акции поскъпнаха.

Фючърсите върху S&P 500 се търгуват с 0.7% повишение.

Преди отваряне на Уолстрийт книжата на американската регионална банка First Republic поскъпнаха с цели 27% след предложението на JP Morgan да помогне на кредитора. Акциите на други американски регионални банки също поскъпнаха.

Подобрението на пазарното настроение подкрепи спада на облигациите. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации спадна с около 5 базисни пункта. Доходността по 10-годишните европейски държавни облигации се повиши над 10 базисни пункта.

Петролът продължава да се съвзема. Фючърсите на WTI поскъпнаха с 0.5%.

Златото е с 0.5% по-евтино след като поскъпна с 9% от началото на банковите тревоги преди две седмици.

По-късно днес Канада ще публикува последния си доклад за инфлацията и очакваме отчета на Nike.

Reuters съобщи, Pimco е загубил 340 млн долара след като Credit Suisse отписа AT1 облигациите си.

Pimco бе най-големият притежател на AT1 инструментите, които са собственост и на Invesco и Blackrock. Има съобщения, че някои притежатели се готвят да оспорят пред швейцарските регулатори решението да отпишат дълга.

AT1 е най-ниско оценявания банков дълг, но обичайно няма загуби, ако акционерите получат някаква компенсация.

Акционерите на Credit Suisse получиха 3 млрд швейцарски франка, но притежателите на облигации бяха принудени да поемат загубите. Като цяло AT1 облигациите на европейските банки се съвземат от вчерашния спад , който стана според специфичния швейцарски закон, който позволи отписването да не се поема от индустрията като цяло.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.