В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ролята на учителя не може да бъде изместена от изкуствения интелект

Соня Желева, езикова школа Алианс, „В развитие”, 20.03.2023

18:20 | 20 март 2023
Обновен: 18:44 | 20 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Използването на изкуствен интелект в обучението по чужд език при по-малки ученици е неприложимо. Обучението е емоционален процес, а изкуственият интелект не е дотам дорасъл да може да предизвиква емоция, да дава вдъхновение, защото добрият учител вдъхновява. Необходим е индивидуален подход към всяко дете и неговите нужди, коментира Соня Желева от езикова школа Алианс, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

„От опит казвам, че ролята на учителя не може да бъде изместена изцяло от изкуствения интелект”, подчерта Желева.

По думите ѝ използването на вече наличните приложения, с които може да се преведе текст, помага на комуникацията , но това са комуникации на много ниско ниво.

„Но за научаването на чужд език и усъвършенстването му на ниво, което да позволява използването в професията и в бизнеса, тези приложения не биха спомогнали”, подчерта събеседникът.

Дистанционното обучение на малки деца и на ученици в тийнейджърска възраст се оказа предизвикателство по време на пандемията.

„Тогава много колеги превъзмогнаха страха от работата с компютър и използването на технологиите в обучението”, разказа Желева.

Съвременните учебници са интерактивни, те предлагат много начини преподавателят да направи часа си интересен и достъпен, допълни събеседникът.

Желева сподели също, че английският език се търси най-много от работодателите, много търсен също е немски, както и френски език.

Още за ролята на технологиите в изучаването на чужди езици може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.