В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

При меко приземяване на икономиката в САЩ дъното на пазара може би е достигнато

Ерик Мижо, ръководител "Глобални стратегии в акции" в Amundi, "В развитие", 24.01.2023 г.

19:00 | 24 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Леко забавяне на икономиката и без рецесия в САЩ, основна лихва на Федералния резерв до 5.25%, а на Европейската централна банка до 3.5%, и възстановяване на Китай, което няма да компенсира проблемите на развитите икономики. Това са част от прогнозите на Amundi за 2023 г., които коментира Ерик Мижо, ръководител "Глобални стратегии в акции" в Amundi, в ефира на предаването "В развитие" с Вероника Денизова.

Глобалният растеж ще се забави от 3.4% през 2022 г. до 2.4% през 2023 г. и 2.8% през 2024 г., а инфлацията няма да се върне до целите на централните банки поне до 2024 г. Енергийната криза в Европа ще отслабне във втората половина на тази година, а отварянето на Китай е довело до повишаване на прогнозата за растеж от 4.5% до 5.1% през 2023 г. като растежът се очаква да се ускори, допълни Мижо.

"От гледна точка на акциите в САЩ корекцията продължава доста дълго и може да се слее с корекцията на икономическия цикъл, а сега имаме корекция на надценени акции с потенциал за растеж. Наблюдаваме феномен, в който не само непечелившите големи компании, но и технологичните акции претърпяват корекция. Реалните лихви се увеличават, което също е в полза на подценените акции. При меко приземяване на американската икономика дъното на пазара може би вече е достигнато - но ако има рецесия, все още има вероятност от допълнителни спадове."

Циклично възстановяване на акциите би довело до дъно, но това не се случва, когато Фед увеличава лихвите или разликата на доходността на три или десетгодишните облигации намалява. Все още липсва импулсът, който да започне цикъл при акциите, коментира Мижо.

Краят на отрицателните лихви създава доста възможности на облигационните и кредитните пазари през 2023 г., като инвеститорите все още избягват риска; подобна може да е ситуацията и при акциите. Инвеститорите обмислят устойчивостта на икономиката и по-ниската инфлация и може би затова не вярват на агресивния тон на централните банкери, каза Мижо.

"Подкрепяме подценените акции от много време и продължаваме да го правим."

След невероятното си представяне през последното десетилетие технологичните гиганти имаха доста разочароваща 2022 г. Виждаме известна корекция при технологичните акции, което със сигурност не е краят за тези компании, но сме предпазливи за вход при тях, коментира Мижо.

Развиващите се пазари са кандидат за по-добро представяне от останалите през 2023 г.

"Бихме искали да навлезем в този клас активи като започнем с облигациите, а при акциите бихме избрали китайски", каза Мижо, но добави че това трябва да се прави предпазливо за различните пазари, докато не се види подобрение в представянето им.

Заради ниската цена, добрата дивидентна доходност и увеличаващите се лихвени проценти, европейският банков сектор предлага добри възможности за инвестиции в момента, както и отбранителения сектор и някои китайски компании за потребителски стоки, каза Мижо.

"Разглеждаме дългосрочни теми като климатични промени, декарбонизация, но тук не разглеждаме само дигитални инвестиции, но и физически инвестиции, които биха направили дългосрочните капиталови инвестиции интересни."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.