В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Предстои пазар на хората, мотивирани да действат за продажба или покупка на имот

Антон Илиев, съосновател на агенция "КА5 имоти", във "В развитие", 15.11.2022

15:15 | 15 ноември 2022
Обновен: 16:14 | 15 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Охлаждане на имотния пазар в България определено има и то е от няколко месеца насам. Това се усеща във всички сектори на пазара. Купувачите са се отдръпнали. Тези, които са останали, посещават имотите на място, но отлагат взимането на решения за следващата година по ред причини. Очакванията на повечето купувачи за корекция е доста голяма, но не такива са нагласите на продавачите и предстои пазар на хората, мотивирани да действат - независимо дали е действие за купуване или за продаване. Това каза Антон Илиев, съосновател на агенция "КА5 имоти", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова

"Въпреки че очакванията на всички са да има много голяма корекция на цените, което е в следствие на фактори като очакваното повишение на лихвите по ипотечните кредити, то няма да се състои в тези мащаби, с които им се иска на повечето купувачи. Може би в края на следващата година, когато се сблъскат по-сериозно очакванията и реалността, ще имаме отговор на това каква корекция ще има в цените". 

В края на тази година и през първото тримесечие на идната ще се постави рекорд по малък брой сделки, спрямо доста предишни години, категоричен бе гостът. "В това съм сигурен, но предстои да видим". 

Дали моментът сега е подходящ за покупка на имот зависи изцяло от конкретния случай, каза още Илиев. "Решението за покупка винаги е сега. Единствено би се различавал този момент, когато планирате покупка с инвестиционна цел. Точно в този случай изобщо не е ясно каква печалба биха генерирали инвеститорите, ако купят на днешните цени и решат да препродадат след време. Що се отнася до покупката на имот, който да се ползва дълги години, не да се отдава под наем и да се купи със спекулативна цел, когато се ползва жилището за собствени нужди, тогава моментът винаги е сега и е спрямо конкретния случай".

Ако обаче у купувачите възникват въпроси дали да не се изчака, за да се види дали наистина цените ще паднат, тогава съветът на специалиста е наистина да се изчака, защото в такива случаи няма място за прибързани решения, особено на фона на всички негативни новини днес. 

"Нека хората да изчакат ако се колебаят, за да видят какво ще стане. Точно това предстои да видим в много сегменти на пазара на имоти. Това се наблюдава от март месец насам - отдръпване на голяма част от купувачите".

Голяма част от продавачите на пазара са там само с идеята да продадат на конкретна цена, като тя се определя само на база на това в как са решили да реинвестират своите средства, обясни брокерът. "Разбирам, че повечето хора очакват на пазара да излязат много имоти, които иначе не биха се появили в следствие на затруднения с плащането на ипотечни вноски, но аз съм категоричен, че това няма да се случи и само времето ще покаже доколко съм прав".

Една голяма част от продавачите на жилищни имоти в големите градове, това са над 65% от хората, нямат никакви финансови затруднения с имотите, защото не са купени на кредит, а с налични средства. Този обичаен тип продавачи на пазара на имоти сега се оттегля, както и онези продавачи, които не могат да намерят нищо подходящо, в което да инвестират своите средства, които евентуално ще получат при продажбата, обясни Илиев. "Това много ги притеснява - че нямат изобр на пазара на имоти. Говоря за имотите с разрешение за ползване, защото когато говорим за проекти и строежи, нещата са по-различни".

"Тъй като инфлацията е много голяма, хората се притесняват от това, че много бързо след продажбата на имота си трябва да вземат решение в какво да инвестират, за да не се обезценяват парите им. Това ги кара да се отдръпнат да продават, а не толкова че пазарът вече не е толкова добър за продажба. Той все още си е добър. Всъщност предлагането на готови жилищни имоти е доста оскъдно, а търсенето винаги е голямо. От една страна купувачите се оттеглят в очакване цените да паднат, но от друга страна много голям процент продавачи също се оттеглят от пазара". 

Много е трудно да се определи конкретна продажна цена и може имот, който е на добра локация, да намери купувач буквално за дни, сподели съоснователят на "КА5 имоти". "Купувачите, които са изключително мотивирани в момента, са тези, които наскоро са реализирали продажба на друг свой имот и искат да реинвестират средствата си. Те са готови да вземат решение веднага и не ги интересува дали пазарът след седем-осем месеца или година може да е с 10% надолу в цените. Те се притесняват от бърза обезценка на средствата. Поради тази причина е трудно да се определи адекватна цена, но всеки брокер има своя методология, за да го направи". 

"Има забавяне, особено на взимането решения за покупка, броя на огледите се увеличава и то значително. На хората им е трудно да вземат решение, отлагат го, но искат да видят имота, от който се интересуват, надяват се да го видят след няколко месеца на по-ниска цена. Това е нормално и е много вероятно да се случи действително".

Как трябва да се действа ако имаме затруднения при изплащането на ипотечния си кредит, за да се избегне ситуация, в която жилището да бъде обявено за публична продан?  Възможно ли е в такива случаи хората дори да излязат на печалба след продажба на техния имот, ако се обърнат навреме към брокер? Как ще се отрази изясняването на политиките на банките по отношение на лихвите и предлаганите ипотечни продукти?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.