В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Как да инвестираме активите си

Павел Бандилов, финансов анализатор на ИП София Интернешънъл Секюритиз, В развитие, 27.10.2016

15:33 | 27 октомври 2016
Автор: Investor.bg
Павел Бандилов, финансов анализатор на ИП София Интернешънъл Секюритиз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Павел Бандилов, финансов анализатор на ИП София Интернешънъл Секюритиз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В дългосрочен период по-консервативното управление на инвестиционен портфейл често пъти носи по-висока доходност. Това каза финансовият анализатор на ИП "София Интернешънъл Секюритиз" Павел Бандилов в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му по-високият риск не означава автоматично по-висока доходност. "Поради тази причина ние се опитваме да влагаме средствата на нашите клиенти в различни активи, които често пъти имат обратна корелация помежду си", сподели той. Като пример Бандилов посочи корелацията между силата на долара и цената на златото. По думите му страхът, който се усеща на пазарите, е причината за по-доброто представяне на суровините и 20% ръст на златото. 

Финансовият анализатор разгледа инвестиционната стратегия на някои известни борсови експерти и инвеститори при сума от $10 хил за 16-годишен период. 

Швейцарският инвеститор и борсов експерт Марк Фабер например инвестира 25% от активите си в акции, 25% в АДСИЦ, 25% в 10-годишни облигации и 25% в злато. Интересното е, след 15 годишен период (като през този период не променяме теглата на активите, в които той е инвестирал) доходността, която постига, гони почти 37 хил. долара срещу 23 хил. долара при стандартно портфолио. Бандилов открои още, че тази доходност е постигната при едно от най-ниските стандартни отклонения.

Според Уорън Бъфет перфектното портфолио представлява - 90% от средствата, инвестирани в индекса S&P 500, и 10% в краткосрочни облигации. 

При известния икономист  Мохамед Ел-Ариан, например, 56% от средствата в портфейла са инвестирани в акции, 18% са инвестирани само в компании с голяма пазарна капитализация. Останалата част е разпределена между чужди, развити и развиващи се пазари. Той постига по-висока доходност от инвестиционната стратегия на Фабер, като включва в порфейла си и 13% инвестиции в суровини.

Вижте целия разговор във видеото: