В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ и ЕС се борят за производствения суверенитет за добива на метали за EV батерии

Йонко Чуклев, зам.-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, във "В развитие", 08.04.2022

17:55 | 8 април 2022
Обновен: 20:56 | 8 април 2022
Автор: Галина Маринова

Няма как една държава да счита, че ще бъде лидер, в което и да е производство, когато някой друг има контрол върху веригите на доставки. Идеята е поне една част от веригите за доставки да се върнат в САЩ и да се постигне, до колкото е възможно, производствен суверенитет. Това каза Йонко Чуклев, зам.-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира усилията на САЩ и другите държави да намалят зависимостта си от външни доставки на ключови метали и да насърчат местното производство на батерии за електромобили. 

С новия си акт за насърчаване на добивите на метали за EV батерии ще се стимулира производството на никел, кобалт, манган, литий, графит. Основното им приложение е за производство на батерии за електрически превозни средства и за съхранение на електроенергия. Миналата година и САЩ, и Европа осъзнаха, че при полупроводниците има твърде голяма зависимост на доставките, която е неразривно свързана с Китай. Същата картина се очертава и при електромобилите, каза Чуклев.

САЩ последни се включват с държавни стимули в това състезание, защото подобни действия Китай стартира още през 2015 година, като в плана "Произведено в Китай 2025 година", в един от стълбовете, бяха посочени именно батериите за електромобили, обясни гостът. "Китай представи цялостна стратегия за изграждане на верига на доставки - от мината, рефинерията, през производството на катоди, производството на всякакви изотопи, които са нужни за производството до напълно завършен продукт. Европа през 2017 година се включи със своя алианс за батериите.

Контролът на Китай върху преработката на метали, едно основно звено, е голям. И ЕС и САЩ много закъсняха и тепърва ще видим дали могат да си върнат поне някакъв контрол, подчерта експертът. По думите му държавните фондове за развитие на сектора са със символичен размер и стимулите по-скоро целят да дадат сигнал на пазара, че той е приоритетен. Разчита се на частната инициатива, като желанието е този символичен ход да бъде катализатор, но "ще очакваме и други стимули, защото тези не стигат като абсолютен и номинален размер". 

Цялото лидерство на Китай във веригите на доставка направи невъзможно една компания, която има интерес в сферата, да не присъства там. Сега, с тези стимули и с тези, които тепърва ще бъдат направени, ще видим ръст в добивните компании, който отчасти вече се наблюдава, както за добив на т.нар. редкоземни минерали до литиеви компании. Те ще бъдат актуални, прогнозира събеседникът.  

"Най-вероятно в един период от три до пет години, освен ако няма активни протести от екоорганизации, ще видим все по-голяма част от веригите на доставки да се пренасят в САЩ, защото от една страна стимулите ще бъдат катализатор, а от друга страна - увеличеното търсене".

Прогнозите за пазара на батерии за електромобили са, че ще бъде 300 млрд. долара до 2030 година. С този размер на пазара и стимули е естествено да има частен интерес, въпросът е "с каква динамика държавата иска да диктува частния интерес в САЩ", допълни Чуклев. 

"През 2020 година т.нар. вертикална интеграция се считаше за излишен разход и че утежнява операциите на една компания. При Tesla тази тема датира още от 2014-2015 година. В Европа тя дойде на дневен ред между 2018 и 2019 година. Европейските компании са по-закъснели, а сега темата е по-належаща от всякога, говорейки за производствен суверенитет, не само при батериите, но и при чиповете. Компаниите от ЕС тепърва ще се опитват да наваксват - дали чрез рециклиращи мощности, дали чрез съюзи с приятелски държави, дали чрез развитие на технологии за по-висок производствен капацитет и ефективност. Ще се опитат да настигнат Tesla във вертикалната интеграция". 

На правителствено ниво със сделките при металите първите очевидни съюзници са САЩ, Канада и Австралия, отбеляза гостът. "Такива съюзи за добив и преработка са един вариант за преодоляване на проблемите. Другият е рециклирането. То ще е все по-актуална тема. Рециклиращите мощности нарастват по целия свят".

"На следващо място са технологиите. Виждам доста интересни решения по целия свят. Има компании, които успяват да преработят изключително некачествени руди, които се смятаха за неизползваеми. Виждаме един доста интересен студентски стартъп в САЩ, който успява да реновира старите батерии, т.е. да направи като нови. Много интересни нови технологии в минното дело и при батериите излизат на дневен ред".

Може би частично помагащо на целия план е и свалянето на митата от страна на САЩ за британска стомана, които бяха наложени при Тръмп, премахване на пречките на търговията. Това са стъпките, на които могат да се надяват Европа и САЩ, за да преодолеят прекъсването на веригите на доставка. 

Относно ценовите нива на металите гостът каза, че резултатът е вдигане на цените на крайните продукти. Той каза още, че в момента те са изключително зависими от геополитиката. "Производителите ще се опитат да преминат към технологии, които използват по-малко литий и да преминат към мангана, който се среща в природата. Ще се върви към повишаване на ефективността - как да правим повече с по-малко ресурси. Най-вероятно ще има и една част от производитевите, които просто не могат да прехвървят повишените цени на крайния клиент и ще трябва да излязат от пазара". 

Ситуацията като цяло не изглежда розова и въпросът е как ще се развие геополитиката през 2022 година, защото на фронта на търсенето (а най-вероятно няма видим значителен спад) въпросът е А - с предлагането и Б - да развием такива технологии при които с по-малко ресурси да правим повече . 

Как влияе недостигът и скока на цените при металите върху роботиката и автоматизацията?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.