Украинците все още помнят и търсят българското вино

Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, Иван Плачков, председател на Украинско-Българската търговско промишлена палата и Стефан Софрониев, завеждащ служба СТИВ към Българското посолство в Украйна, "В развитие", 16.11.2021

14:31 | 16 ноември 2021
Обновен: 16:28 | 23 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

В началото на месеца „Българската асоциация на износителите на вино“ е участвала в най-големия за Украйна форум за виното, където са сключени първите договори за експорт на наши вина от няколко български изби. Винената култура в Украйна се развива уверено и търсенето расте, а България е привлекателен партньор за търговията с вино. Това мнение споделят Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, Иван Плачков, председател на Украинско-Българската търговско промишлена палата и Стефан Софрониев, завеждащ служба СТИВ към Българското посолство в Украйна в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

В края на 80-те години основният износ на вино в България е към бившия Съветски съюз и Великобритания, но след политическите промени пазарът се е сринал и към момента се изнасят 4000 литра, на фона на статистиките, които са показвали, че са се изнасяли милиони. Добрата новина е, че дългата пауза на наличност на български вина е накарала младите консуматори да забравят за евтините вина, която България някога е изнасяла и за момента се възприема като нова страна, която влиза на пазара. Благодарение на Стефан Софрониев, завеждащ служба СТИВ към българското посолство в Украйна, имаме добро представяне там, сподели Галина Нифору.

„Не може да си върнем позициите преди 1989 г., но трябва нишово да се позиционираме в бизнеса на качествени вина в средния ценови сегмент.“

В Украйна през последните години винената култура расте и напитката заема най-голям процент на потребление от алкохолите. По данни от 25 до над 50 годишните най-много предпочитат виното и всяка година се увеличава потреблението. Масово се консумира вино от Франция и Италия. Расте и производството на украинското вино от Бесарабия като има големи перспективи за българското вино, заявява Стефан Софрониев.

„Украинците помнят и търсят българското вино.“

Последните години се наблюдава активизиране на двустранните икономически отношения между нас и Украйна. През последните 2-3 години годишния стоко- обмен възлиза на около 1 млрд. щатски долара, а товаро-оборотът е разнообразен, допълва Стефан Софрониев.

Реколтата за 2021 г. по думи на Галина Нифору е била добра за българското вино, но е имало малък спад в количеството. Тепърва се очаква реализацията на продукцията на вътрешните и външните пазари.

 

Целия разговор може да чуете във видеото

Всички гости в предаването "В развитие" можете да видите тук