В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Как младежите от SOS България правят първите си стъпки в кариерата?

Нина Тодорова, съветник „Семейна грижа“, и Катерина Лазова, координатор на проекта SOS Bulgaria, В развитие, 05.09.2018

14:06 | 5 септември 2018
Обновен: 14:56 | 5 септември 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Готови за самостоятелност – интегриран подход за развитие на капацитет на млади хора, напускащи грижа и професионалисти, които ги подкрепят“ е проект на Сдружение SOS Детски селища, насочен към две целеви групи – младежите, които напускат грижа, и професионалистите, които работят с тях. Това каза Катерина Лазова, координатор на проекта SOS Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Проектът е международен и в него участват още 5 страни. Ще продължи две години, съфинансиран е от ЕК. Главната цел е да подобрим и развием капацитета на младите хора, които напускат грижа, и на професионалистите, които работят с тях“.

Нина Тодорова, съветник „Семейна грижа“, от своя страна коментира:

„Тези млади хора имат нужда на първо място от доверен човек. Някой, на когото да вярват, някой, който да ги обича, да споделя както радостите и успехите им, така и несполуките им. Защото в тази възраст да подкрепиш младия човек в грешките, които прави, така че да се чувства уверен да продължи, е най-важното. Такива са и младежите, за които ние се грижим в SOS Детски селища в България. Младежи, които идват от семейства най-често поради насилие, изведени от собствените си семейства. И когато са те предали близките ти, имаш нужда от точно тази форма на подкрепа и доверие. Това се опитваме ние да им дадем. Проектът е насочен точно към тези млади хора, които по някаква причина са разделени със семействата си, настанени са в приемни семейства или в центрове за настаняване от семеен тип и които на 18-годишна възраст трябва да напуснат тази грижа. Нашата амбиция е да ги подкрепяме не само във времето, докато са при нас, а и след като излязат и направят първите си крачки в самостоятелния живот“.

Катерина Лазова добави, че подкрепата, която ще окажат на тези млади хора, е как да си намират работа, към кои институции да се обръщат при нужда, по какъв начин да напишат своето CV, когато търсят работа, по какъв начин да кандидатстват в университет.

“Това е насоката към която ние се движим. Проектът ще продължи две години, но силно се надяваме той да остави дълготрайни следи в промяната към подкрепата на младежите“ .