В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Колко далеч е България от еврозоната?

Брюксел и София са единодушни

14:09 | 27 април 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните месеци Брюксел дава ясни сигнали, че има добри перспективи за мястото на България в еврозоната в близко бъдеще. До пълноправното приемане на страната обаче има дълъг път без ясни срокове, много процедурни хватки и изисквания, с които страната ни е длъжна да се съобрази. Това каза репортерът Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, в своя материал за предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Стратегията, с която България ще щурмува еврото, минава през предприсъединителния механизъм ERM2, за който ще кандидатства през лятото. Колко дълго ще се чака за чакалнята, може само да се предполага. Добрата новина е, че Брюксел и София предполагат еднакво – една година.

„Виждаме една силна България, с развиваща се икономика, добра фискална политика, балансиран бюджет, външен дълг от 25%. Разбира се, има още работа да се свърши. Да се присъединиш към еврото означава и да се присъединиш към единния банков съюз. От тази гледна точка има още какво да се свърши. Председателят на Европейската комисия Юнкер беше ясен, че страните-членки извън еврозоната трябва да се присъединят към нея. Ние заставаме зад вас и сме готови да подпомогнем подготовката ви за този процес“, каза заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Най-силната карта на министър-председателя на България Бойко Борисов срещу скептиците за мястото на България в еврозоната остават цифрите:

„Имаме много добър златен резерв в Българската народна банка. Имаме много добър фискален резерв. На практика много добри параметри. Имаме 25% външен дълг, с който сме в тройката на Европа, а сравнено с нулевите бюджетни дефицити даваме възможност да се установи една стабилност“ , каза той.

Министърът на финансите Владислав Горанов добави:

„Изпълняваме всички критерии за приемане в еврозоната и нямаме никаква причина да получим отказ от нашите европейски партньори. Би било лицемерно, би било извън правилата и би било знак за различно третиране на страните-членки, нещо, което е залегнало като основен принцип в договора за Европейския съюз.“

Очаквайте целия репортаж във видео материала.