Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата администрация на Байдън: приоритети, външна политика и наследството на Тръмп

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш министър на външните работи, Бизнес старт, 20.01.2021

11:17 | 20 януари 2021
Обновен: 12:31 | 20 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Очакванията, че следващият президент на САЩ Джо Байдън за няколко дни ще върне американската политика обратно в ерата преди Доналд Тръмп, няма как да се случат. По-скоро промяната ще се реализира в дългосрочен аспект. Това коментира Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

" Много по-трудно се гради, отколкото се разрушава. Със сигурност ще има някои знакови решения в близък план, като връщане на САЩ в Световната здравна организация и Парижкото споразумение, но те ще представляват политически намерения, а не реална промяна".

Според Ивайло Калфин новият американски държавен глава ще се срещне най-голямо съпротивление в борбата с изменението на климата.

"Промяната на политиката за климата предполага доста силен икономически натиск върху националната икономика. Една от гордостите на Тръмп беше, че той действително успя да стимулира икономиката, макар краткосрочно и с протекционистични мерки. И поради тази причина американската индустрия не очаква да бъдат наложени много тежки изисквания".

По отношение на бъдещата външна политика на САЩ Калфин поясни, че арестът на руския опозиционен лидер Алексей Навални и репресиите в Хонконг не са случайни и добави, че новата администрация ще има много по-засилен интерес в региона на Балканите.

"Новият държавен секретар Антъни Бликен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфилд и останалата част от екипа по външна политика на Байдън са хора, които идват от администрацията на Барак Обама, а някои дори и от тази на Хилъри Клинтън. Това предполага много активна политика за Балканите, като самият Блинкен имат опит в региона. Напълно вероятно е връщането на стари конфликти, сред които този с Турция по времето на Обама".

"Не виждам перспектива за тристранен екип, в който да участват САЩ, Китай и Европейския съюз", коментира бившият вицепремиер, посочвайки, че тези търговски връзки по-скоро ще се развиват върху основните на мрежа от двустранни споразумения извън рамките на международните институции.

"ЕС трябва да реши няколко проблема със САЩ, за да се промени статуквото на транслатлантическите отношения  - да бъдат преразгледани митата върху европейски стоки, желанието на блока да облага големите американски технологични компании, борбата с климата и съвместната работа в рамките на СЗО и Световната търговска организация. Но всичко това няма да стане много скоро".

От разговора стана ясно, че политическата кариера на Тръмп зависи от развръзката по делото за неговия импийчмънт в Сената, като Ивайло Калфин изказа тезата, че "Тръмпизмът" скоро няма да отшуми и ще остане занапред под една или друга форма, имайки се впредвид колко голяма част от американския народ подкрепя тази идеология.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.