Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политолог: Умереността на Байдън е ключът към успеха на изборите в САЩ

Христо Панчугов, политолог, Бизнес старт, 13.08.2020

10:42 | 13 август 2020
Обновен: 14:15 | 13 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

На предстоящите президентски избори в САЩ кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън ще се опита да спечели щати, които демократите загубиха именно заради недостатъчно ясното лице на Хилари Клинтън през 2016 г. На тези избори изглежда, че умерената политика на Байдън - тази, която се стреми да превземе територии на републиканците, е правилната стратегия. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Байдън има опит в правенето на политика. Той търси начини за изграждането на мост към демографски групи, които не са непременно демократи и биха се уплашили от радикална политика като тази на демократа Бърни Сандърс. Това е ключът към успеха".

Според Панчугов битката на изборите ще се реши от възможността на демократите да спечелят щатите, които загубиха на миналите избори. "Връщането на тези щати обратно в лагера на демократите ще предреши до голяма степен изхода от изборите", отбеляза Панчугов.

Чрез избирането на Камала Харис за кандидат-вицепрезидент Байдън цели да се насочи към силните зони, които Тръмп спечели на предходните избори. "Това са жените от предградията. Социологическите проучвания показват, че преднината на Тръмп при тази група се е стопила до под 10%", допълни той.

"Другата специфична група са жените над 50 г. в градовете. Това са тези, за които начинът, по който Тръмп се справя със здравната криза, се оказа проблем".

Той обясни, че към момента има жени, които са симпатизанти на Републиканската партия, но са против Тръмп.

"Основният проблем в сблъсъка остава лутането на президента при справянето с кризата с коронавируса. Той не слуша експертите, когата става дума за излизане от здравната криза и това се оказа проблем за него в кампанията", уточни Панчугов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.