Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доц. д-р Боян Жеков: В туризма пари трябва да се дават срещу реформи и дигитализация

Доц. д-р Боян Жеков, заместник-декан в УниБИТ, Бизнес старт, 04.08.2020

10:12 | 4 август 2020
Обновен: 11:34 | 4 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Насочването на 10 млн. лв. от отперативна програма "Иновации и конкурентспособност" в подкрепа на туризма е хубава идея, но е странно, че това ще се случи чрез тази програма. Важно е целият бизнес да претърпи трансформация. Разговорът трябва да е по-ясен – пари срещу реформи и повече дигитализация в сектора и администрацията. Част от парите за иновации да покрият загуби в туризма – това е лош сигнал и включва желанието за бързо преодоляване на искания "от улицата". Това заяви доц. д-р Боян Жеков, заместник-декан в УниБИТ (Университ по библиотекознание и информационни технологии) по научната дейност и международното сътрудничество, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В момента тече обществено обсъждане, но не чувам мнения на бъдещата Агенция по иновации относно за стратегията за висше образование. Науката липсва. Трябва да се изгради синергия между науката, бизнеса и иновациите", твърди гостът.

По отношение на приоритетите в иновациите за следващия рамков период 2021-2027 г. гостът изтъкна, че трябва да се вдигнат средствата за тях.

"Държавата трябва да води диалог с бизнеса. И трябва да има равнопоставеност между бюджетните и бизнес парите за иновациите", смята той.

"Важно е иновацията да има пазарна стойност и да се капитализира бързо".

Според доц. д-р Боян Жеков "Хоризонт 2020" е програма с възможности, които България не използва – по думите му няма промяна в механизма, по който могат да бъдат взети тези пари.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.