Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Отвличането на информация за откуп е новият хит при кибератаките

Спас Иванов, експерт по киберсигурност в Бизнес старт, 14.04.2016

09:43 | 14 април 2016
Автор: Кирил Петков
Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Спас Иванов, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Истината е, че България не е и на половина подготвена в областта на киберсигурността, спрямо това, което е нужно. Основно трябва да се наблегне на подготовка чрез обучение на хора и чак след това чрез инвестиции. Това каза Спас Иванов, експерт по киберсигурност в своя коментар по повод заседанието на Консултативния съвет за сигурност по темата киберсигурност в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.  

"Щетите от пробиви в киберсигурността ще нарастват експоненциално. Кибератаките към държавни и корпоративни сайтове се увеличават ежегодно с двуцифрен процент. Мотивите са два вида – политически и финансови. При пробивите срещу държавни институции се цели се да се внуши, че държавната информация, която се съхранява в киберпространството не е в сигурни ръце. Това косвено води до групово недоверие към електронните услуги, предоставяни в държавите". 

Особено популярно е в момента да се пробиват защитните системи на частни или държавни организации и след това да се иска откуп за тяхното разкриптиране, каза още Иванов. "Това е стратегия, която от няколко месеца насам генерира огромни приходи за черната страна на киберпространството".

По думите на Иванов, по степен на подготовка в областта на киберзащитата бизнесът и държвата са драматично различни. Бизнесът отдавна е осъзнал, че изнасянето на голяма част от дейността в киберпространството, води след себе си различни рискове, които той се стреми да намали по всякакъв начин. При държавата това не е точно така.

"Обучението е основния дефицит в света, защото повечето хора които са в тъмната страна имат повече знания, а тези, които остават в бялата страна ставаме все по-малко, защото заплащането е несравнимо".