Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анна Кръстева: Мерките срещу коронавируса - малка надежда, голяма предпазливост

Проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт, 21.04.2020

09:53 | 21 април 2020

Можем да използваме няколко ключови думи за резюмиране на ситуацията с коронавируса - малка надежда и голяма предпазливост. Контролирането на вируса е ключово за дефиниране на политиките за разхлабването на мерките. Това мнение изрази проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Политологът уточни, че при дефинирането на политиките виждаме два типа лидери - хирургически прецизни, от една страна, и такива, които са по-спонтанни, каквито са например тези у нас.

"Първият критерий е един заразен колко други хора заразява. За разхлабване на мерките трябва прагът на заразяване да падне под единица".

По повод политиките на Швеция проф. Кръстева посочи, че социалната дистанция там по принцип е гарантирана. "Шведите са разумни и отговорни", категорична е тя.

Тя направи паралел с Германия, където в момента на разхлабване на мерките Меркел казва, че това е първи етап, с уточнението, че след две седмици ще има или затягане, или облекчаване - в зависимост от това дали има спад или ръст в броя заразени.

Проф. Кръстева отбеляза, че Япония не е станала модел за подражение за справяне с пандемията, тъй като е имала доста либерална политика.

"Трябва да сме с ясното съзнание, че ще живеем с вируса поне половин, една година като с невидим враг, докато се масовизира ваксина".

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.