Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българският инвеститор е напълно индиферентен спрямо вътрешнополитическите драми

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в "Бизнес старт", 04.07.2024

12:20 | 4 юли 2024
Обновен: 16:21 | 6 юли 2024
Автор: Галина Маринова

Това, че отиваме за седми път на избори не се отрази по никакъв начин на БФБ и позитивното настроение остава. Българският инвеститор отдавна е напълно индиферентен спрямо вътрешнополитическите драми и фактът, че не бе избрано правителство не оказа никакво влияние на пазара в България. Забелязва се ръст на BEAM пазара, който е един от най-успешните проекти на БФБ. Очакваме още компании в този сегмент, след като вече виждаме и първо преместване на компания от този сегмент на големия пазар. Това Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

За реакциите на БФБ на вътрешнополитическите процеси, които наблюдаваме, гостът каза, че българският инвеститор отдавна е "напълно индиферентен" по отношение на това, което предлагат политическите лидери у нас и "фактът, че (изненадващо или не) не беше избрано правителство, на практика не оказа никакво влияние на пазара".

"Причината е, че стойностните компании, които формират основните индекси у нас изобщо не са зависими от държавата  и това е една много добра новина. Не са зависими от държавни поръчки, не са зависими от това ще има ли правителство или няма да има правителство, не са зависими дори дали ще има бюджет или не (с малки изключения, разбира се). Те отдавна оперират на глобалния пазар, преди всичко на европейския, и се възползват в пълна степен от единния пазар, до който ЕС ни дава достъп. Това, че отиваме за седми път на избори не се отрази по никакъв начин на борсата и позитивното настроение остава". 

Забелязва се, че BEAM пазарът се е покачил с 0,3 на сто във вчерашната търговия. Това е един от най-успешните проекти на БФБ. Има немалко компании, които се листнаха там през последните четири години. Радват своите инвеститори с добри резултати и респективно с растящи акции, коментира Георгиев. "Разбира се, не при всички е така. Не бива да се обобщава, защото вече имаме над 15 компании на BEAM пазара, така че при по-голямата част от тях нещата изглеждат добре от фундаментална гледна точка и от гледна точка на представянето на цените, при други - не чак толкова. Това е нормално, предвид това, че това е сегмент за по-малки, за растящи компании, в по-начална фаза на развитие, където и рискът е по-голям". 

"Определено очакваме още компании в този сегмент. Вече виждаме и първо преместване на компания от BEAM пазара на големия пазар, а именно Smart Organic, която успешно привлече и 20 млн. лв. преди няколко дни". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.