Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фишинг атаки с видеа и клонирани гласове ще бъдат водещите опасности на 2024 г.

Мартин Малинов, експерт по киберсигурност в SoCyber, "Бизнес старт", 05.03.2024 г.

10:00 | 5 март 2024
Обновен: 12:09 | 5 март 2024
Автор: Даниел Николов

Изкуственият интелект ще създаде нови възможности за  злонамерени атаки срещу бизнеси и държавни институции, като доброто обучение на персонала ще е ключово за добрата защита. AI също ще разнообрази и възможностите за противодействие, като например намали времето за реакция. Това коментира Мартин Малинов, експерт по киберсигурност в SoCyber, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Фишинг атаките ще бъдат водещите опасности... С напредването на изкуствения интелект ще видим нов измерения на фишинг атаки; с възможностите за създаване на дийпфейк видеа, с клониране на гласове, подправяне на имейл адреси биха се получили доста успешни атаки, за които трябва доста сериозно обучение, за да може да разпознаем, че например това клипче, което ни е изпратено, не е нашият шеф, нищо че е с неговия образ и ни казва да изпратим някаква чувствителна информация."

Имейлът остава най-използваният канал за корпоративна комуникация, като в същото време е сравнително лесен за фалшифициране, каза Малинов.

Сигурността на критичната инфраструктура и банковата индустрия са основните сфери в новите регулации за киберсигурност на ЕС, които влизат в сила тази година. Регулацията въвежда процедури за проследяемост на рисковете, планове за действие при инциденти и как да се предотвратят такива, каза Малинов. Въвеждат се и регулярни проверки на дигиталните системи за сигурност.

Крайният срок всички държави членки на ЕС да приемат новите регулации е октомври 2024 г.

"Задължава се да има регулярно обучение на служителите, тъй като фишинг атаките остават един от най-успешните атаки в световен мащаб... Залага се и криптиране на самите системи и на информацията върху тях, така че дори да има успешна атака и пробив в системите, ценната информация да не може да бъде извлечена."

Големите корпорации в момента инвестират много сериозно в киберсигурност, но на малките и средни бизнеси може да им се наложи да увеличат разходите, особено ако са неглижирали киберсигурността си досега.

Как може да се противодейства на дийп фейк атаки, как образованието и бизнесът помагат за по-добрата киберсигурност на учениците може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.