Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технически университет - Варна използва AI, за да изследва Черно море

проф. д-р Тодор Ганчев, Технически университет - Варна, в "Бизнес старт" 12.02.2024 г.

13:08 | 12 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Нов проект на Техническия университет във Варна ще наблюдава и анализира екологичното разнообразие и вредите нанесени на Черно море. В рамките на проекта ще се използват подводни дронове, телеуправляеми камери и инструменти, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение. Тези инструменти ще помагат с обработката на голям обмен на данни, а машинното самообучение ще се използва в обработката на видео и аудио материали. Изкуственият интелект, ако бъде използван правилно, спестява до 90% от времето на учените за обработка на данни, това коментира проф. д-р Тодор Ганчев, Технически университет - Варна, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Техническият университет във Варна подготвя изпълнението на нов проект за екологичното разнообразие в Черно море, на стойност 1,6 милиона евро, като ще използват нова технология за наблюдаване на биоразнообразнието и състоянието на морето, каза Ганчев. Той допълни, че Черно море е едно най-увредените морета, защото е затворено и има много фактори, които влияят на замърсяването му. Тези фактори включват: туризъм, корабоплаване, добив на газ и тн.

В проекта участват 5 държави, като с помощта на машинно самообучение и изкуствен интелект (ИИ) целят да намерят начин, чрез който морето да бъде използвано, без да се вреди.

„В рамките на проекта ние ще използваме подводни дронове, телеуправляеми камери, с които ще събираме не само информация за водата, не само ще заснемаме морските обитатели, но ще заснемане и всякакви интересни неща, находки, котви, морски съдове, които са потънали и тн. Особен акцент за нас е морското замърсяване, така че всякакви струпвания на отпадъци също ще бъдат заснети.“

Една от целите на проекта е да поднесе информация за екосистемата, като бизнесът ще може да планира своята дейност, както и в рамките на проекта ще се създадат кадри, които могат да бъдат използвани от бизнеса след това. Гостът обясни, че синята икономика е неизползван потенциал, като липсва държавна политика за създаването на бизнес инициативи в черноморските градове.

Базираните на изкуствен интелект инструменти, които ще използват за проекта, са базирани на големи количества данни, като те им помагат с обработката на данни и ще позволят предсказване на бъдещи събития и тенденции, което ще помогне значително и на бизнеса.

„Ресурсите, които може да отдава Черно море, периодично имат спадове и нараствания, ако ние можем да планираме и предскажем тези нараствания и спадове за отделните типове организми, ние може да направим едно по-добро планиране за бъдещето и да съобразим човешките дейности с моментните пикове или спадове на тези ресурси. Това би довело до едно по-ефективно използване на ресурсите без да се унищожава екосистемата.“

Университетът работи и по други големи проекти, като единият помага за преценяване на риска за корабите при определени маневри, използвайки ИИ. Вторият проект е ще позволява навигация през плавателните канали при ограничена видимост, създавайки добавена реалност, която се наслагва с топологията на реалния свят, а вече има заявен интерес от различни страни.

„Мащабите на проектите са много различни. В проекта „Илиада“ сме 56 партньори на 3 континента, като България е най-големият партньор от гледна точка на обхват на извършваните дейности. Други проекти са между 10 и 12 партньори. Конкретния нов проект ще бъдем 6 партньора, от които два са български – Асоциацията на черноморските общини и Техническия университет във Варна.“

Изкуственият интелект помага в науката с обработката на големи масиви от данни, а машинното самообучение ще бъде използвано за анализ на видео и аудио материали. Гостът обясни, че ако ИИ се използва правилно то може да спести до 90% от времето за обработка на данни на учения, като в момента учените отделят 90% от времето си за обработката на данни, а само 10% в анализа им. Той допълни, че инвестицията нужна при използването на такива инструменти не е голяма, а трудността идва при създаването на кадри, като в ТУ вече има специалност за изкуствен интелект.

Тази специалност се радва на голям интерес и подготвя студентите в 3 основни области – методите за създаване на ИИ, софтуерни алгоритми и хардуерни платформи, които се използват при ИИ.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.