Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Гореща линия, глоби и лишаване от свобода - мерки срещу туристи с непристойно поведение

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 21.08.2023 г.

14:30 | 21 август 2023
Обновен: 14:42 | 21 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През последните няколко месеца редица държави приеха закони, които предвиждат наказания, като високи глоби и дори затвор. В Бали местните жители имат нова гореща телефонна линия, която могат да използват, за да подават сигнали за посетители. Към 6 август индонезийският остров е депортирал 198 туристи, което е повече от общия брой за 2022 г. Нови оперативни групи работят по борбата с неуважителното поведение на туристите, както и с посетителите, които незаконно са просрочили визите си. Това каза Милен Симеонов в предаването ''Бизнес старт'' с водеща Роселина Петкова.

В Италия туристите, които спират колите си и задръстват пътищата с изглед към живописния залив в центъра на Портофино, ще бъдат глобени с до 279 евро. Италия продължава да увеличава законовите санкции за лошо поведение, включително глоби до 60 000 евро и възможно лишаване от свобода за оскверняване на исторически паметници в страната, съгласно законопроект, приет през април. Това се случва след множество инциденти, в които са замесени активисти за климата, както и туристи, които драскат по стените на Колизеума в Рим.

В рубриката се говори и относно туристическите пристигания в Япония, които се възстановяват до 78% от нивата преди пандемията. Броят на чуждестранните посетители в Япония надхвърли 2 млн. души за втори пореден месец през юли. 

След като този месец Китай прекрати забраната си за туристически групи в Япония, се очаква входящите разходи да останат подкрепящ фактор за икономиката през следващите месеци. Докато броят на пристигащите от държави, включително САЩ и Австралия, вече надхвърля нивата от 2019 г., посетителите от Китай изостават. През юли 313 300 китайци са влезли в Япония, което е със 70% по-малко в сравнение с преди четири години. Очаква се броят на тези пристигания да нарасне след отмяната на забраната.

В ефира на предаванто се коментира и най-големият нетен отлив на жители от началото на пандемията в Хонконг - последният знак, че градът далеч не е възвърнал ролята си на бизнес център и туристическа дестинация. Към 14 август броят на заминаващите жители надвишава броя на пристигащите с повече от 291 000 през тази година, което е най-високото ниво, откакто имиграционният отдел започна да води регистри през януари 2020 г. 

От януари Хонконг е в процес на харизматична офанзива, след като в продължение на три години наказателните ограничения на Covid-19 прогониха хората и парите към други световни финансови центрове като съседен Сингапур. Последните данни обаче показват, че правителствената кампания, която включваше и нови визови правила и безплатни самолетни билети, е дала ограничени резултати.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.