Проф. д-р Пламен Киров: Машинното гласуване не нарушава Конституцията, но може да е причина за оспорване на вота

Проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към СУ, Бизнес старт, 11.05.2021г.

13:58 | 11 май 2021
Обновен: 15:08 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова

Не може да се приеме, че едно машинно гласуване само по себе си е противоконституционно, най-малкото защото един такъв вот се провежда и в други страни, които са демократични. Това каза в предаването „Бизнес старт“ проф. Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ към Софийски университет, с водещ Живка Попатаносова.

Друг е въпросът доколко с въвеждането на масовото гласуване с машини във всички секции с над 300 избиратели ще стигне изборният ден, за да могат хората да се ориентират в използването на технология, която не им е толкова позната. Експертът подчерта ясно и ролята на Централанта избирателна комисия, която трябва да информира гласоподавателите за начина, по който ще се реализира машинният вот.

„Съставът на комисията беше намален от 20 на 15 членове като при това се показва и разнообразие на професии, които не бива да имат място в тази среда, сподели Киров.

„В състава на ЦИК трябва да влязат преди всичко юристи, математици и информатици. Към този момент състава на ЦИК е формиран от 8 юристи и 7 не-юристи“, посочи той.

По време на разговора беше разгледана темата за сериозното напрежение на политическата сцена относно ревизията на сегашното управление. Според Колев, бъдещото служебно правителство няма да има време да се занимава с ревизия.

Всеки един министър би могъл да направи такава проверка, но според професора служебното правителство ще има сериозни задачи свързани с пандемичната обстановка.

„Важно е да се видят как ще бъдат преодолени икономическите последици от тази пандемия. В този смисъл работата на служебното правителство ще бъде много важно“, съобщи Пламен Киров.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.