Ситуацията в Ирландия остава неясна след парламентарните избори

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 11.02.2020

19:07 | 11 февруари 2020

Дали Ирландия ще има националистическо правителство все още остава неясно след последните парламентарните избори. Това каза Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Баларев посочи, че през следващите седмици предстои в Ирландия да започнат преговорите за формиране на коалиция. „Интересното е, че „Фина фойл“ и „Фина гейл“ - двете дясноцентристки партии, управлявали Ирландия от 1930 г. насам, категорично отричат влизане в коалиция с „Шин фейн“, отбеляза той.

По думите на госта победата на „Шин фейн“ на тези избори е историческа, но все пак недостатъчна за мнозинство.

Сред причините за този вот Баларев изброи разделението между протестанти и католици, както и насочването на повечето усилия на правителството на премиера Лео Варадкар към постигане на споразумение за Brexit, което да гарантира, че физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия няма да има.

„Междувременно вътрешнополитическите проблеми в Ирландия се развиваха, включително по отношение на цените на наемите, здравеопазването, цените на публичните услуги и пр.“, обясни гостът.

„Стандартът на живот стана прекалено висок за самите ирландци“.

Той добави, че част от останалите причини е двупартийното управление.

По темата за възможно обединяване на двете Ирландии Баларев обясни, че тя не е била силно застъпена на настоящите избори, но според социологическо проучване над 57% от гласувалите, независимо за коя партия, подкрепят провеждането на референдум по въпроса.

Гледайте целия разговор във видеото.