Тристайните жилища - най-активният сегмент на пазара на недвижими имоти в България

Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", Бизнес среща, 05.12.2018

21:30 | 5 декември 2018
Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента най-активният сегмент на пазара на недвижимите имоти са тристайните жилища. До преди 3 години с най-висок процент на сделки бяха двустайните апартаменти, в момента това са тристайните. Това каза Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

„Възнагражденията на хората се увеличиха. В София цените достигат нива от 2007 г. и 2008 г. В момента средната цена на сделка е около 1100 евро, а в периода между 2007 г. и 2008 г. средната цена беше 1200 евро. София е категоричният лидер по отношение на сделки – около 20 хил. сделки се сключват годишно в столицата“.

Понастоящем годишно се сключват 250 хил. сделки, докато преди 25 години сделките бяха под 100 хил. Тогава беше началото на пренареждането на собствеността в България, коментира той. 

"През 1994 г. започнахме силна работа с Американската асоциация на брокерите, която единствена ни оказа мощна логистична подкрепа по отношение на работата с брокери, управлението на фирми и структурирането на организациите с идеална цел, които да могат да направят бранш и да се защитават по отношение на пазара и държавните регулации".

Чуждестранните купувачи навлязоха на българския пазар на няколко етапа, обясни Иванов.

„Първоначално към българския пазар проявиха интерес рускоговорящите и англоговорящите купувачи. По едно време имаше сериозен интерес и от израелски купувачи. През последните 2-3 години имаше проявления по отношение на турските купувачи, по-малко са от Сърбия и Румъния, а от Германия почти няма“.

Пазарът на недвижими имоти се ръководи основно от нагласите на хората и купувачите, отбеляза гостът.

"В зависимост от състоянието на пазара на недвижими имоти, хората разбират накъде ще отиде икономиката в бъдеще. Въпреки това българският пазар е по-трудно предвидим и е по муден, като промените не се случват бързо".

Нагласите на купувачите не се променят бързо, ако няма сериозен катаклизъм, допълни той.