Решението за оставането на тавана на пенсиите

Иван Нейков, бивш социален министър и представител на Балканския институт по социалната политика и труда, Светът е бизнес, 08.10.2018

21:00 | 8 октомври 2018
Иван Нейков, бивш социален министър и представител на Балканския институт по социалната политика и труда. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Нейков, бивш социален министър и представител на Балканския институт по социалната политика и труда. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 2015 г. е приет закон от първото правителство на ГЕРБ, който предвижда от 2019 г. размерът на пенсиите да се определя от приходите от осигуровки на човека от 2000 г. насам. Въпреки това преди три дни правителството обяви, че пенсионният таван няма да отпадне и ще бъде запазен в сегашния му формат - 910 лв. до 1-ви юли 2019 г., а след това ще има нов таван от 1200 лв. Това каза Иван Нейков, бивш социален министър и представител на Балканския институт по социалната политика и труда, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

От правителството обявиха, че този подход ще разреши проблемите на 90% от гражданите, но за останалите 10% не се споменава нищо, коментира той.

„Тези действия са некоректни от управленска гледна точка. Законодателство, което е от много голям обществен интерес, задължително трябва да има оценка на въздействието. Досега няма изчисление, което да е показано на обществото, не са представени аргументи, на чието основание се извършват промените в закона“.

Според Нейков решението за оставането на таваните на пенсиите е необосновано.

"Необоснованото и бързо решение за оставането на таваните на пенсиите и увеличаването на максималния осигурителен доход води до намаляване на доверието на хората в осигурителната система. През последните 3 години правителството обяснява, че няма да има таван и призоваваше обществото да изчака до 2019 г.".

Самият факт, че министърът на труда и социалната политика не присъстваше на срещата, на която беше взето решението, е показателен. Той носи политическата отговорност за решенията в социалната сфера, заяви бившият социален министър.

Това не е края на дискусията, категоричен е Нейков.

„Би трябвало да се чуе гласът на работодателите, експертите, Министерството на труда и НОИ“.

Решението е необяснимо и то може да влоши цялата атмосфера на социалния диалог в България през зимата, прогнозира той.  

Вижте целия разговор във видеото.