Изграждането на Северен поток 2 ще наруши изцяло енергийната сигурност на Европа

Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация ДЖЕЙМСТАУН, Светът е бизнес, 04.07.2018

22:00 | 4 юли 2018
Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация ДЖЕЙМСТАУН, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация ДЖЕЙМСТАУН, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изграждането на "Северен поток 2" ще наруши изцяло енергийната сигурност на Европа, защото 70 или 80% от целия руски газ, които идват към Европа, ще са насочени към една страна - Германия. Това не се е случвало досега. Това е насочване на повече руски газ в Европа, вместо да има разнообразие на източниците. По този начин също Русия се опитва да избегне изцяло пътищата през Украйна и да ги затвори. Това каза Маргарита Асенова, директор на програмата за Балканите, Южен Кавказ и Централна Азия във фондация ДЖЕЙМСТАУН, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

" Интересите на Германия и Русия са и политически, и икономически. Не е редно Германия да има такива отношения, пренебрегвайки геополитическите и геостратегическите последици". 

Асенова посочи факта, че повечето страни от ЕС са срещу изграждането на "Северен поток 2". Като причина за това тя определи осъзнаването им за енергийната зависимост към Русия, която ще последва след създаването му. 

"Европа действително ще има нужда от повече доставки на газ. Продукцията в Европа намалява, но не и консумацията. При това положение ще има нужда от повече внос на газ, но не е задължително той да е руски. Има много други доставчици". 

Българското правителство трябва да има предвид всичко това, когато прави планове за подкрепа на който и да е руски енергиен проект, посочи още Асенова. 

Вижте целия разговор във видео материала.