Делът на продажбите на електромобили в Европа се запазва висок

Графика на деня за 23 април

13:49 | 23 април 2021
Обновен: 13:49 | 23 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Продажбите на елекрически превозни средства в Европа запази инерцията си през първите месеци на тази година. Графика: Bloomberg
Продажбите на елекрически превозни средства в Европа запази инерцията си през първите месеци на тази година. Графика: Bloomberg

Преминаването към електрически автомобили в Европа се оказва издържливо, предава Bloomberg.

Изцяло електрическите и плъгин хибридни превозни средства представляват около 15% от продажбите на леки автомобили през първото тримесечие, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в петък. Макар че това е малко по-малко, отколкото през трите месеца до декември, когато по-строгите правила за емисиите доведоха до късен скок на доставките, това все още е почти двойно по-голямо равнище спрямо предходната година.

Европа изпревари Китай като най-големия пазар за автомобили, задвижвани от батерии през 2020 г. - преднина, която регионът се очаква да защити тази година на фона на щедри субсидии в Германия, Франция и Италия и множество нови предложения от подобни на Volkswagen AG и Stellantis NV. 

Продажбите на плъгин хибридни автомобили са нарастнали по-бързо от електрическите през тримесечието. Пазарният им дял се е покачил до 8,1% от 3,2%, докато изцяло захранваните с батерии автомобили представляват 6,6% от регистрациите спрямо нивото от 4,2% през миналата година. Общите продажби на електромобили се удвоиха в сравнение с предходната година, когато първата вълна на пандемията затвори фабрики и шоуруми.