Опасения от недостиг изстреляха медта до нов исторически рекорд

Графика на деня, 20.05.2024 г.

14:05 | 20 май 2024
Автор: Антон Груев
Графика: Bloomberg LP
Графика: Bloomberg LP

Медта достигна най-високата си цена в историята и продължава няколкомесечното си оживление, което беше предизвикано от финансовите инвеститори. Те навлязоха на пазара в очакване на задълбочаващия се недостиг на доставки.

Фючърсите на Лондонската борса за метали (LME) скочиха с над 4% в началото на търговията в понеделник, като за първи път медта надхвърли 11 000 долара за тон. На пазара се появиха много оптимистични прогнози, а BHP Group Ltd. иска да придобие конкурента си Anglo American Plc главно заради медните му мини.

Няколко събития през 2024 г. окуражиха биковете на пазара и привлякоха нарастващ поток от спекулативни пари. Свитото предлагане на медна руда подхрани разговорите за намаляване на производството от страна на топилните заводи, а свиването на късите позиции на фючърсния пазар в Ню Йорк този месец предизвика глобален порив за осигуряване на метала.

„Това изведе цените на друго ниво и е много трудно да се определи връх в тази среда“, заяви по телефона от Сингапур Крейг Ланг, главен анализатор в изследователската компания CRU Group. „Пазарите на суровини са склонни да стигат прекомерно високи нива.“

Цената на медта надмина $11 000 за тон и отново достигна исторически рекорд

Инвеститори, търговци и ръководители на миннодобивни компании от години предупреждават, че светът е изправен пред критичен недостиг на мед на фона на надуващия се балон в търсенето от зелените индустрии - от електромобили до инфраструктура за възобновяеми енергийни източници. Джеф Къри, ветеран в областта на суровините и главен стратегически директор на екипа за енергийни пътища в Carlyle Group Inc., заяви миналата седмица, че медта е най-добрата сделка за дълги позиции, която някога е виждал.

Към 12:04 ч. в Шанхай цената на медта на LME се повиши с 3% до 10 992,50 долара за тон.

От началото на тази година суровината е поскъпнала с повече от 25%, което е в основата на поскъпването и при останалите основни индустриални метали. Златото също достигна рекордни стойности заедно с медта, като и двата метала получиха подкрепа от оптимизма, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвените проценти през тази година.

Много участници във физическата търговия предупредиха, че цените на медта изпреварват реалността. Търсенето остава сравнително хладно - особено в най-големия купувач Китай, където нивата на запасите остават високи.

Пренасочени доставки

Поредица от забавяния в големите мини подхранват опасенията, че дългоочакваният производствен недостиг ще настъпи по-рано от очакваното. Таксите за преработка в топилните пещи - показател за свиването на пазара на руда - паднаха под нулата през април.

Фондовете вложиха много пари в мед на борсата Comex | Приливът на инвестиции остави притежателите на къси позиции изложени на риск

А рязкото поскъпване на късите позиции на борсата Comex в Ню Йорк доведе до безпрецедентна премия спрямо цените на Лондонската борса за метали. Това накара компаниите бързо да пренасочат доставките на метал към САЩ, което означава по-малко наличности на други места.

„Ситуацията с късите позиции на борсата Comex пренасочва медта към САЩ и ограничава доставките в други региони“, заяви по телефона Гонг Мин, анализатор в Jinrui Futures Co. „Очаква се скоро на китайския пазар да се наблюдава изтегляне на запасите, а износът да се увеличи.“