Най-големият миньор на уран предупреди за спад в планираното производство

Графика на деня, 13.01.2024 г.

11:20 | 13 януари 2024
Обновен: 12:11 | 13 януари 2024
Автор: Марк Бъртън
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

"Казатомпром", най-голямата минна компания за уран в света, предупреди, че има вероятност да не изпълни производствените си цели през следващите две години, добавяйки още един риск за доставките, докато търсенето на ядрено гориво се възстановява.

Компанията, която се контролира от казахстанското правителство чрез неговия суверенен фонд, заяви в петък, че недостигът на сярна киселина и забавянето на строителството на новоразработени находища създават производствени предизвикателства, които могат да продължат до 2025 г. Компанията ще очертае вероятното въздействие върху производството в актуализация до 1 февруари.

Неуспехът добавя към списъка с предизвикателства при доставките, които помогнаха да катапултират цените на урана до 15-годишни върхове, като миналогодишният преврат в Нигер прекъсна доставките до европейските реактори, а ключовият миньор Cameco Corp. понижи производствените си цели поради предизвикателства в операции в Канада. Много мини бяха затворени, тъй като цените се сринаха след бедствието във Фукушима, а сега операторите се надпреварват да ги върнат към работа, тъй като търсенето се възстановява.

Глобалният стремеж към декарбонизация и сътресенията на енергийните пазари в резултат на инвазията на Русия в Украйна помогнаха за възраждането на ядрената индустрия, като правителствата все повече желаят да подпишат нови проекти въпреки надвишаването на разходите и забавянията, които продължават да измъчват сектора.

Акциите на уранодобивните компании скочиха в световен мащаб тази седмица, след като САЩ заявиха, че привличат оферти за увеличаване на вътрешното производство на ядрено гориво, известно като HALEU, в опит да укрепи националната енергийна сигурност. Обединеното кралство също тази седмица заяви, че ще построи друга широкомащабна атомна електроцентрала, извън текущите проекти на Electricite de France SA, тъй като нацията планира най-голямото си разширяване на атомната енергия от 70 години.

Обединеното кралство също така ще инвестира до £300 милиона, за да увеличи производството на HALEU, който в момента се произвежда само за търговски цели в Русия.

Войната в Украйна предизвика усилия за облекчаване на зависимостта от руските съоръжения за ядрено обогатяване, които се захранват от мините в Казахстан. Нарастващата взаимозависимост между двете страни предизвика сътресения в "Казатомпром", като продажбата на дял в огромна нова мина на Русия през 2022 г. предизвика отлив на висши мениджъри.

Сделката за част от мината "Буденовское", която се очаква да стане най-големият източник на уран в света, с руския монополист в ядрената енергетика "Росатом", беше сключена в края на 2022 г., казаха хора, запознати с въпроса, пред Bloomberg миналата година. Сделката беше прокарана от суверенния фонд на Казахстан против волята на ръководството на "Казатомпром", казаха те.

"Казатомпром" заяви в петък, че се ангажира да изпълни договорните си задължения към съществуващите клиенти през 2024 г. Производствените планове за 2025 г. са обект на „значителни рискове по веригата на доставки“, добави компанията.