Рисковете в Китай се увеличават

Коментар на Малкълм Скот от Bloomberg, 26.01.2016

15:05 | 26 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ришад Саламат, Bloomberg: Чуваме, че има знаци за стабилност тук, но сякаш инвеститорите ги игнорират.

Малкълм Скот, Bloomberg: Има зееща пропаст между случващото се на пазара и случващото се в икономиката. Ранните индикатори не са официално потвърдени и според повечето не са всеобхватни. Но все пак са предварителни и получени на база на търсене на данни и проучвания. Те голяма степен съответстваха на стабилизацията в края на миналата година. Придържаме се към начина на търсене на информация. Вземайки предвид броя анкети, изпратени на малкия и средния бизнес, той все още е в диапазона на слабо проспериращ, така че това е добър знак. MINXIN PMI индексите, които отчитат състоянието на услугите и производството, показват продължение на голямата тема от миналата година – слабост в производството и силни услуги. Имаме и изследване на нагласите на бизнеса, разкриващо в голяма степен знаци за стабилизиране.

Ришад Саламат, Bloomberg: Обясни как се движат индикаторите и до колко добре отразяват състоянието на икономиката.

Малкълм Скот, Bloomberg: Засега се справят доста добре. Имаше бързи новини за последните няколко месеца, всеки месец ги съпоставяме, откакто предварителния Caixin PMI отпадна и вече не се публикува. Всеки месец ни дава знаците, които по-късно информацията потвърждава, че влошаването едва ли ще спре в производството. Засилване има при услугите и потреблението.

Ришад Саламат, Bloomberg: Последен въпрос. Много пари напуснаха страната, нали? Мисля, че говорим за 1 трлн. долара за миналата година. Въпросът е увеличават ли се рисковете?

Малкълм Скот, Bloomberg: Много икономисти говорят за това. Изглежда, че макроикономиката се стабилизира, но въпреки това рисковете се увеличават. Имаме 1 трлн. долара, които потенциално са напуснали икономиката миналата година. Това не е добър знак за стабилността. Може би ще видим, че колебанията, които се случват на пазара с юана внезапно са изкривили възможностите за провеждане на политика, защото каквито и да било реални стимули за паричните фондове могат да влошат изтичането на капитал. 

Чуйте тук: