Стойкова: 2015 e истински фурор на имотния пазар

Състоянието на имотния пазар през 2015 коментира Полина Стойкова в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria, 23.12.2015.

22:49 | 23 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Полина Стойкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Полина Стойкова. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След минорно начало, в последните месеци годината се превърна в истински фурор на имотния пазар. Това каза Полина Стойкова, изп. директор на Bulgarian Properties в предаването „Светът е бизнес“. По думите й, резултатите са надминали очакванията: „Останахме изненадани, защото винаги се стараем да бъдем адекватни и реалистични в прогнозите си. Възвърна се доверието и мисля, че това е първата определено положителна година“.

Факторите, които са повлияли на съживяването на имотния пазар, според Стойкова са няколко, като на първо място посочи проблемите в банковата система.

„През последните години имаше добри лихвени проценти и хората предпочитаха да спестяват, вместо да инвестират. Трябваше да мине известно време, за да се балансира пазара и да се възвърне доверието“.

Стойкова подчерта, че 2015 е първата година от един десетгодишен период, през която пазарът е движен от вътрешни фактори, а чуждестранният интерес присъства, но изразен в доста по-малка степен, спрямо годините на бума.

Чуждестранните купувачи, по думите на специалиста, са от разнообразни националности, но не всички са представени от големи групи.

„Руснаците са важни за пазара, но тази година се връщат и британските купувачи. Това е добър и положителен сигнал“.

Англичаните предпочитат ски-курортите, в някаква степен морските курорти, но се интересуват много и от селски къщи около Велико Търново и Варна“, каза шефът на Bulgarian Properties. Тя уточни, че купувачът от мъгливия Албион се е върнал на международните пазари: „Виждаме бум на търсенето в Испания, във Франция и разбира ЕС и България следва тенденциите. Британските купувачи не са останали с горчилка, както смятахме. Бяха позабравили българския пазар, но сега отново са готови да се върнат“.

„Има много голяма група купувачи на първо жилище, които изчакваха цените да падат, за да улучат правилния момент и правилното жилище. Те сега са активно на пазара“, каза експертът.

Тя уточни, че най-ликвидни са двустайните жилища в южни квартали, Младост, Витоша, с размер около 60 кв.м., а цената им варира мужду 40 и 60 000 евро. Оказва се, че тази година има и голямо търсене на тристайни жилища.

Наемният пазар също е във възход, като наред с българите, търсене има и от чужденци, чуждестранни студенти, хора, които стартират бизнес и мениджъри“.

„На пазара на ваканционни имоти, Черноморието пострада, поради отдръпването на руските купувачи и липсата на голяма група, която да ги замести. Но, все пак, цените в морските курорти успяха да задържат нива. Привлякохме много шарен микс от националности – освен руснаците и украинците, които са най-голяма група, сега има и британци, германци, холандци и белгийци“, каза Стойкова.

„От гледна точка на инвестиция, има различни проекти, които са атрактивни. Сега доста привлекателни са ски курортите, а цените за обзаведено студио с размер около 40 кв. м в Банско и Пампорово започват от 7-8 хил. евро. Има много атрактивни предложения и активния сезон успя да привлече и български купувачи на имоти“.

Специалистът посочи, като изгодна инвестиция, закупуването на имоти в големите градове, начело със София: „Там ние измерихме средна доходност от 5,4%. Говорим за жилища, които се закупуват сега и се отдават в бъдеще, защото наемният пазар е изключително стабилен и има голямо търсене. Перспективите за реализация на доходност са добри“.

„Изключително голямо е търсенето и на парцели за жилищно строителство в София и другите големи градове. Новото строителство беше в занижени размери, но сега има двоен ръст на стартиращото строителство за жилищни сгради и глад за ново строителство“, категорична бе Стойкова.