В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как да се подобри контролът върху управлението на етажната собственост?

Ламбро Попов, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост в България (АДУЕС), В развитие, 19.03.2019

Ламбро Попов, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост в България (АДУЕС). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ламбро Попов, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост в България (АДУЕС). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от главните проблеми е липсата на яснота колко точно души живеят в дадена етажна собственост. Това каза Ламбро Попов, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост в България (АДУЕС), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. В домовата книга собствениците трябва да декларират колко души живеят в даден апартамент, коментира той.

"Това не скрепено със санкционен режим и е оставено на добрата съвест на собствениците. Голяма част от апартаментите са дават под наем за дългосрочно или краткосрочно време, съответно временните или постоянните обитатели не се отразяват в книгата на етажната собственост".

Собствениците не знаят реално колко души живеят в сградата и не знаят дали са прилежащи или трайно обитаващи, което води до конфликти. Това води до невъзможност да се определят реалните такси, защото по закон таксите се разпределят спрямо броя на живущите, заяви Попов.

"Ние предлагаме въвеждането на задължителна декларация за промяна на обстоятелствата, която да бъде скрепена с адекватни административни санкции при подаване на невярна информация".

Това ще има психологически ефект върху собствениците и би решило проблемите на бюджетирането на сградата, обясни гостът.

"Също така предлагаме председателят на управителния съвет и органите на управлението на етажната собственост да имат по-широки правомощия в отношенията им с публичните регистри".

Последни новини
Още от В развитие