В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Шансовете за ратификация на сделката на Мей за Brexit се увеличават

Дейвид Финмор, професор по европейска политика в Кралския университет в Белфаст, В развитие, 21.02.2019

Дейвид Финмор, професор по европейска политика в Кралския университет в Белфаст. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Финмор, професор по европейска политика в Кралския университет в Белфаст. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В преговорите между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), касаещи Brexit, безспорно има напредък. Премиерът Тереза Мей вероятно ще се опита отново да прокара споразумението си с Брюксел в британския парламент, като шансовете за ратификацията му този път са по-големи. Това каза Дейвид Финмор, професор по европейска политика в Кралския университет в Белфаст, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Финмор постигнатата сделка за Brexit е добра.

Брюксел има желание да помогне на Мей, предизвикателството е, че не се знае какво точно иска британският парламент. ЕС вече направи много отстъпки по отношение на т.нар. „предпазен механизъм“, касаещ ирландската граница, и митническия съюз“.

Още по темата

Още по темата

При нов провал на споразумението в парламента сценариите са няколко, коментира гостът.

Вероятно е да има удължаване на срока за излизане на Великобритания от блока, би могло да има и допълнителни ходове за провеждането на нов референдум сред британците. Вероятността за предсрочни парламентарни избори също не е изключена“.

Мнозинството във Великобритания все пак би предпочело втори референдум, отколкото разединена Ирландия, добави Финмор.

Във видео материала може да проследите целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие