В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Стойността на индустрията със заместителите на месо вече възлиза на 3,7 млрд. долара

Боян Рачев – Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 31.01.2019

Боян Рачев – Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Рачев – Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хората в световен план не ядат по-малко месо и това се диктува главно от световните икономики. Няма как да очакваме намаляване на консумацията на месо, когато най-големите икономики растат с драстични темпове и демографския прираст е огромен, считайки, че до 2050 г. ще се увеличи с 2 млрд. души. Индустрията на заместители на месо, включвайки био и глутенови продукти, вече възлиза на 3,7 млрд. долара. Това заяви Боян Рачев от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Проучване на "Галъп" от 2018 г. индикира, че само в САЩ хората, които не приемат месо на дневна база, се е увеличил с около 15% до около 3% от населението, това са около 3 млн. души, посочи анализаторът.

"Има няколко главни причини да се избягва консумацията на месо. Едната е свързана със здравни притеснения. Втората е свързана с цената. Третата причина е обусловено от идеята за баланса в природата. Според проучване на списание Science от 2018 г.  14,5% от парниковите газове в световен мащаб са в действие на цялата хранителна индустрия, производството на месо. От екологична гледна точка най-добрият начин да се помогне е да са намали консумация на месо. Съществува и огромно разхищение на храна".

Заместителите на месо се разделят в две основни групи, уточни Боян Рачев. "Първата е когато протеинът идва от соя, грах. Другият вид алтернатива на месото е вземане на клетки от животинско месо и в лабораторна среда те биват размножавани, за да се получи месен продукт от малко клетки след инкубация. Това все още е неизследвана територия, но вече се работи върху това", отбеляза още той.

Двете най-известни фирми са Beyond Meat и Impossible Foods, спомена още Рачев. И във Великобритания се увеличава броят на хората, които се интересуват от веганския начин на живот, допълни той по темата.

"Маржовете при безмесните продукти са по-високи заради високите разходи при производство. Търсенето обаче засега е по-малко. Срокът на годност също е по-кратък".

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие