В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Държавите от Балканите имат шанса да попаднат в общо геополитическо пространство

Димитрис Коркулас, бивш министър на външните работи на Гърция, В развитие, 03.07.2018

Държавите от Балканите имат историческия шанс да попаднат в общо геополитическо пространство за първи път след падането на Османската империя. Това каза Димитрис Коркулас, бивш министър на външните работи на Гърция, в интервю на репортера на Bloomberg TV Bulgaria Цветин Филипов за предаването „В развитие“.

На въпроса клати ли се столът на гръцкия премиер Алексис Ципрас след преговорите за новото име на Македония събеседникът отговори:

„Това е много деликатен въпрос. Бих казал, че правителството ни не използва всички инструменти и средства, за да постигне по-дълбок консенсус между политическите сили. Тези преговори не преминаха под знака на широк консенсус между политическите сили в Гърция. Това, разбира се, затрудни Ципрас и правителството. Ако погледнем обаче в по-далечна перспектива, този въпрос не е важен само за нас и съседите ни, а за Западните Балкани като цяло. Мисля, че това е историческа възможност да поставим всички държави от Югоизточна Европа в едно общо геополитическо пространство. Това е първият път с такава възможност след падането на Османската империя. След края на Османската империя всички държави от региона попаднаха в различни политически и антагонистични съюзи, които бяха вражески настроени един към друг. Сега моментът е уникален. Не само България, Гърция и Румъния да са част от такова общо пространство, а и Западните Балкани като цяло. Говорим за геополитика, но и за едно общо геоикономическо пространство. Смятам, че това ще има много важен икономически ефект върху региона“.

От много години насам Гърция се опитва да предложи решение, което да бъде приемливо и за двете страни, но също така да бъде в услуга на македонските амбиции за евроинтеграция, каза още Коркулас и обясни:

„Вижте случая с отношенията между България и Гърция. В него видяхме, че когато две държави станат от едно семейство, всички проблеми могат да се решат. Между нас и вас имаше доста сериозни противоречия от исторически характер, но сега говорим за стратегическо партньорство помежду си. Затова се надяваме недоразуменията между Гърция и Македония, с които Скопие злоупотребяваше в миналото, да бъдат преодолени. Македония има ново правителство с различна нагласа и очакваме да предложи възможности за намирането на приемливо решение, което ще отвори пътеките за съвместно сътрудничество в бъдеще“.

Цялото интервю вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие