В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Новата директива за авторското право в ЕС може да изгони много компании

Адв. Ана Лазарова, председател на сдружение Цифрова република, В развитие, 19.06.2018

Рестрикциите, заложени в новата директива за авторското право на ЕС и регламента GDPR, може да повлияят негативно на бизнеса. Това каза адвокат Ана Лазарова, председател на сдружение Цифрова република, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Толкова много рестрикции може да очакваме, че ще забавят развитието на бизнеса, иновациите. Много компании, предвид правната несигурност, която се създава, биха предпочели да изнесат бизнеса си извън ЕС“.

Конкретно за новата директива за авторското право на ЕС тя каза, че съдържа няколко разпоредби, които са притеснителни за бизнеса. В момента всички експерти се концентрират върху член 13 като може би най-радикалната мярка, която ЕС се опитва да приеме при регулацията на отношенията в интернет. Непредвидимо е как директивата ще се отрази на практика, като дори самите политици не са наясно, добави адв. Лазарова. Няма как бизнесът да бъде повлиян благоприятно, доколкото става въпрос за скъпи мерки:

„Това, което знаем, че е имплементирано като контент ID на YouTube. Самите Google казват, че разработката им е струвала 60 млн. евро. SoundCloud също знаем, че използва такава система за авторско право на съдържание и съм попадала на информация, че по 3 млн. евро годишно те харчат за поддръжката и оптимизацията на тази система. Говорим за много скъпи системи, особено когато потокът информация е голям“.

Член 13 си остава най-дискутираният в директивата.

„Бяха предложени различни ревизии на текста, бяха добавени различни неща. В парламента текстът, който ще се гласува, и този в Съвета бяха различни. Тенденцията е да се отговори на притесненията на широката общественост, за съжаление не съвсем по същество“.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие