В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Не се очертава мирен изход от ситуацията в Сирия

Проф. Вихрен Бузов, експерт по междунорадни кризи, В развитие, 16.04.2018

Политическо компромисно решение на конфликта в Сирия на този етап не се очертава. Има пожари, които ще пречат на мирното решение. Такова мнение изрази експертът по международни кризи проф. Вихрен Бузов в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Страните могат да отчетат различни резултати, които с оглед на пропагандната война трудно могат да бъдат съчетани. САЩ и тяхната войнстваща коалиция с Англия и Франция могат да се похвалят с това, че остават в Сирия, че отново завързаха възела с проблемите за решаване на войната в Сирия, която след победата срещу ИДИЛ изглеждаше като че ли е напът да бъде приключена“.

По думите му сега вече залогът е оставането на Асад на власт и търсенето на начини да бъде уязвена коалицията на Русия, Иран, Сирия и Турция.

„От страна на Русия с оглед на пропагандния отговор, който те дадоха, могат да се похвалят с това, че не бяха провокирани да отвърнат по начин, по който може да се стигне до задълбочаване на конфликта. Те се справиха само със силите на сирийската противовъздушно отбрана, ако е вярно, че 70 от 103 ракети са били отклонени и унищожени. Това може да изглежда единствено като значим военен успех“.

Проф. Бузов обясни, че няма доказателства за използвано химическо оръжие в Сирия.

„Даже напротив – има доказателства за постановка, в която изглежда е участвала Великобритания“.

Той смята, че действителната цел е премерване на силите между Русия и Запада.

„Това би трябвало по някакъв начин да доведе до изправянето им един срещу друг, понеже ако говорим направо, можем да кажем, че сирийската война беше глобална война между Запада и Русия, макар и с посредничеството на други сили. Тези сили общо взето си премериха възможностите, ИДИЛ е разгромена, сирийското правителство с помощта на коалицията победи и сега Западът се изправя директно срещу Русия. И сега трябва да търси начини да остане там, да остане в играта, защото иначе загубата ще има дълготрайни последствия“.

„Битката е за глобална доминация, а не да се накаже някакво измислено военно престъпление“, категоричен бе експертът.


 

Последни новини
Още от В развитие