В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как да се разгърне туристическият потенциал на София?

Тодор Чобанов във В развитие, 26.03.2018

Доц. Тодор Чобанов, зам. кмет на София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Тодор Чобанов, зам. кмет на София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Броят на туристите в София е чувствително по-голям от този, който се отчита от статистиката. Това каза заместник кмет на град София доц. Тодор Чобанов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"2,4 млн. са реализираните нощувки в София през 2017, а гостите -  1,4 млн., но тази статистика не отразява голям брой гости, които преминават през града, но реално не се регистрират. Такива са гостите, които отсядат например в Боровец и съседни населени места. Не се отчита и голям брой гости, които отсядат при приятели и познати". 

Няколко са тенденциите, които се съчетават в едно, в резултат на които се увеличава броят на туристите към столицата ни, обясни събеседникът.  

"През втората половина на XX век туристическата индустрия в България не беше организирана по модела на други съседни държави. Разчиташе се на зимния и летния специализиран туризъм, а нормалното при подобни на нас държави (Гърция, Унгария), основна атракция е винаги столицата и акцентът винаги е върху градския опознавателен туризъм". 

Първата и основна тенденция е връщането към руслото на нормалността, обобщи гостът. "Най-логичното място за посещение на една древна и интересна държава е нейната столица".

По думите на Чобанов от изключителна важност са и системните усилия на туристическата индустрия и на самата местна власт да подобрят условията в града и да се създадат нови и най-различни атракции. 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие