В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Иновациите – ключов фактор на пренаситения български пазар на бира

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюзa на пивоварите в България, В развитие, 20.03.2018

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биреният пазар в България достигна състояние на насищане. През 2016 средната консумация на пиво на глава от населението бе 76 литра. Това са най-високите нива, откакто се води статистика – 1881.

Това коментира пред Вероника Денизова във „В развитие“ изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ) Ивана Радомирова.

„Ако не инвестираме в нови технологии, в нови продукти, в нови опаковки, в нови маркетинг инструменти, няма как да се задържим на тези нива и да удовлетворим високите изисквания на съвременния потребител.“

Така през миналата година компаниите от СПБ са инвестирали над 41 млн. лева в дълготрайни активи. Влага се сериозно и в обучение на човешки ресурси.

„През 1965 в България навлезе една голяма иновация – бирата започна да се пастьоризира, като срокът й на годност се увеличи от няколко дена на няколко месеца. Сходна по значение иновация имаше и наскоро, преди няколко години – започна да се прилага технология, която позволява бирата да трае месец-месец и половина без пастьоризация, а преминавайки фина филтрация“, даде пример за иновация в сектора Радомирова.

Какви са трендовете на пазара?

Засилва се интересът към нискоалкохолните и безалкохолни бири, както и към по-нестандартни и нетипични видове пиво. Запазва се и акцентът към производство на непастьоризирана бира.

 

Последни новини
Още от В развитие