В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Наредбата за бутилираните води нарушава изискванията на ЕС

Жана Величкова, изп. дир. на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, В развитие, 09.11.2017

Прочитът в самата наредба за бутилираните води е неточен. Вместо да се реферира към водата, цялото находище с еднотипни характеристики, в нашата наредба се използва терминът водоизточник, тоест водовземно съоръжение, конкретен сондаж. А европейската директива ясно е определила, че водата от едно находище, независимо от броя на използваните съоръжения, се предлага на пазара под едно единствено, уникално търговско наименование – търговска марка или бранд. Това коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите ѝ с тези промени няма да бъдат изпълнени изискванията на ЕС, а България е в процедура по нарушение.

Тя посочи, че именно това изискване е поставено от гледна точка на това, за да се гарантира защитата на интереса на потребителя, здравето, опазването на ресурса и включително честната търговия.

Трябва да има нормални, почтени, ясни правила на тази игра, допълни Величкова.

„Ние сме против целия процес, който е опорочен, защото винаги сме държали на ясните правила и на спазване на законността. За да се приеме регулация в областта на храните, която засяга етикетиране, режими на признаване, трябва да има няколко задължителни предпоставки-надлежно проведена процедура по нотификация, изпратен текст, дадена възможност както ЕК, така и всички държави членки да се запознаят, защото ние работим на един пазар. Всяка законово бутилирана натурална вода в България свободно се предлага на територията на ЕС. Тоест трябва да бъде проведена тази процедура, трябва да бъдат чути мненията, трябва да бъде сверено това съответствие“.

Този вариант, който е в НС, няма оценка на въздействие, а това е задължително, обясни Величкова.

„В нашата индустрия са вложени над 500 млн. лв. инвестиции, всички те са подложени на риск. По отношение на нашите членове, мога да кажа под риск се поставят над 2100 работни места“.

Последни новини
Още от В развитие