В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Китайският бизнес ще увеличава интереса си към България

Чангцинг Джанг и Катя Стайкова, Българо-китайска асоциация за бизнес развитие, В развитие, 02.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между България и Китай винаги е имало много добри бизнес отношения. България е втората страна, признала Китайската народна република и през годините поддържаме много добри връзки. През тази година бизнес отношенията се развиват много бързо, като все повече китайци идват в България, като правят инвестиции, развиват търговските отношения, а и се занимават с износ на български продукти в Китай.

Това коментира във „В развитие“ с водещ Вероника Денизова Чангцинг Джанг, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие . Гост в студиото бе и Катя Стайкова, директор „Образование, наука и култура“ в същата асоциация.

„Много китайски компании развиват дейност в България, доста от тях са в сферата на вноса на китайски продукти, но има и много големи компании като Great Wall например, които се занимават с производство“, добави Джанг.

Какви са факторите, предразполагащи китайските инвеститори да се насочат към България? Според госта в студиото това са стратегическото положение на страната ни, благоприятният бизнес климат, ниските данъци, висококачествената работна ръка, ниската цена на комуналните услуги и ефективната работа на правителството.

„Всички те (китайските инвеститори – бел.ред.) са много доволни, мисля, че все повече ще идват в България“, посочи Джанг.

Китайският пазар открива големи възможности пред българския бизнес, има голям интерес към българските продукти най-вече такива като вино, кисело мляко и тестени продукти, коментира още той.

От своя страна Катя Стойкова акцентира на доброто сътрудничество между България и Китай в сферата на културата и образованието, като даде за пример сътрудничеството между Шендженската Политехника и Техническия университет в София.

„Не е вярно, че българите и китайците са много различни, в междучовешките отношения, топлотата и сърдечността си приличаме много“, каза още тя.

Последни новини
Още от В развитие