В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Възможен е шок в предлагането на петрол след 3 до 5 години

Нийл Аткинсън, ръководител Петролна индустрия и пазари в Международната агенция по енергетика, във В развитие, 19.07.2017

Успехът на сделката между страните в ОПЕК и тези извън пакта трябва да бъде преценяван едва след края на споразумението през март 2018. Това каза Нийл Аткинсън, ръководител Петролна индустрия и пазари в Международната агенция по енергетика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "През юни придържането към сделката, действително, спадна до сравнително ниски нива. Като цяло обаче придържането към сделката е почти 100%, което по исторически стандарт е доста впечатляващо. Трябва да бъдем много внимателни преди да обявим края на сделката само, защото сме видели няколко дни на по-слабо придържане". 

Дистанцията на времето е нещо прекрасно и е много лесно да говорим, че ОПЕК са взели грешно решение преди три години. Това, върху което трябва да се фокусираме е светът, в който живеем днес, подчерта Аткинсън. "Шистовите производители са много важен елемент и много малко хора предвидиха колко бързо ще се увеличи шистовия добив през първата част на сделката. Освен това още не знаем колко устойчиви ще бъдат тези шистови производители, когато цената спадне. Ще видим и колко бързо ще се възстановят със стабилизирането на цените". 

"Шистовите производители изненадаха всички, но ситуацията е такава и не бих казал, че можем да вадим изводи за тригодишен период само на базата на шест месеца".

Виждаме цялостна тенденция за намаляването на инвестициите и разходите за развитие на нови находища, но когато се погледне голямата картина очакваме цените да се повишат, каза още събеседникът. "Международната агенция по енергетика се фокусира в месечните си доклади. След 2019 виждаме много малко признаци за инвестиции, които да се справят със стабилното търсене, което ще продължи до 2020. Възможно е да изпитаме шок в предлагането след период от три до пет години, освен ако цените не се увеличат и инвестициите също се увеличат. 

"Има възможност за евентуално леко увеличение на цените с намаляване на запасяването, но не очакваме сериозно повишаване на цените в близко бъдеще".

Последни новини
Още от В развитие