В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Финансовите и политическите измерения на конфликта по оста Амстердам-Анкара

Д-р Бойко Маринков, Институт по балканистика към БАН, В развитие, 13.03.2017

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Коментар по една от най-актуалните теми – проблемите по оста Амстердам-Анкара и отражението им върху общоевропейското отношение към Турция, даде в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки д-р Бойко Маринков, сътрудник на Института по балканистика към БАН.

„Не бих казал, че конфликтът беше търсен, но също така той не беше и избегнат. Беше намерен повод да се потърси един съзнателен сблъсък. Цялата история изглежда малко тривиална, но, за съжаление, се случи“, коментира Маринков. „Холандските власти не оцениха до край това, че турският външен министър ще посети страната. Те възприеха събитията лековато и ще платят за това“, допълни той.

Ще доведе ли ситуацията в Турция до бежански поток към България? Според експерта - не. „Всички сили ще бъдат съсредоточени в решаването на големия проблем. Той се нарича Европа, а не България и малките балкански страни“, каза той.

Спирането на европейски средства към Анкара е очаквано, смята Маринков. „Знаете какви ограничения беше принудена да въведе Европа. Тя е изправена пред ужасен проблем и трябва да се защитава. И тя го прави“, коментира той.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие