В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира поевтиня рекордно

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 28.10.2016

Симин Демокан от Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан от Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексът Borsa Istanbul се понижи за четвърти пореден ден и това е най-продължителният период на загуби от 13 октомври. Общо за седмицата той е изгубил почти 1%. Това каза в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Лирата поевтиня рекордно и в момента е на ниво от 3,12 за долар. Тя се представя най-слабо сред валутите на развиващите се пазари, като изгуби 1,5% тази седмица.

Сред причините за натиска върху лирата са вероятността Фед да повиши лихвите тази година, прогнозите за забавяне на турската икономика и политическата несигурност в страната. 

Доходността по 10-годишните държавни облигации също се повишава и е на най-високото си ниво от 18 октомври.

Гуверньорът на Турската централната банка Мурат Четинкая потвърди прогнозата си за инфлацията до края на годината за 7,5%, но официално целта на банката беше постигане на 5%.

Той повиши прогнозата за инфлацията за следващата година, като се позова на нарастващия натиск върху лирата и повишаването на цените на петрола.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие